„Po krátké letní bouřce pak oznámil, že došlo k pojistné události. Detailní prohlídka ale ukázala to, co mělo zůstat utajeno. Nešlo o následek jedné bouřky, ale o systematickou devastaci, která se,jak nám majitel domu později sám přiznal, po několika letech dokonce změnila v přesvědčení, že už nejde o záležitost pro stavební firmu, ale pro pojišťovnu,“ uvedl jeden z mnoha případů Václav  Bálek z pojišťovny Allianz.

Ke zhroucení budovy uvedené případu pak ještě trochu sám majitel přispěl naříznutím několika trámů, a tak se po čase dočkal i toho, že na několika místech se střecha opravdu propadla.

V poslední době se podle mluvčího Allianzu množí podvody z parkovišť u hypermarketů. Jde o malé škody.„Na parkovišti obchodního centra najdete poškozené auto, viník je v nedohlednu. Auto nemá havarijní pojištění nebo jeho majitel nechce platit spoluúčast. Hledá tedy možnost, jak by to zaplatila pojišťovna a najde se nějaký kamarád, který to vezme na sebe. A když je příležitost, tak škodu dotyčný ještě nadsadí,“ podotkl Václav Bálek.

Tomáš Zavoral z České pojišťovny poukázal na jiný typický příklad pojistného podvodu. „Řidič luxusního offroadu měl mít cestou na Slapy kolizi s hejnem koroptví, které mu údajně náhle vletěly do jízdní dráhy. Klient při hlášení pojistné události uvedl, že během nehody byla poškozena nejen přední část auta a čelní sklo, ale že zároveň došlo také k vyjetí vozidla mimo vozovku a následnému střetu s lesním porostem,“ nastínil mluvčí České pojišťovny.

Nehoda jí sice nahlášená, avšak k vyplacení pojistného plnění nikdy nedošlo. Podezřelou událost začali prošetřovat firemní detektivové. „Zjistili, že k poškození terénního vozidla popsaným způsobem nemohlo v žádném případě vzniknout, což potvrdil i přizvaný soudní znalec,“ dodal Tomáš Zavoral.

Česká pojišťovna 
už letos v kraji zaznamenala podvody 
za  20,9 milionu korun.
Pojišťovna Allianz zatím odhalila podvody za 3,3 milionu korun.