„Byl to něčí nejapný žert v rámci Silvestrovského veselí. Policejní prohlídka zámku a jeho okolí žádnou bombu neodhalila a ani není reálné, aby jí tu někdo schoval," konstatovala kastelánka  Ludmila  Fiedlerová.

„Zámek je do jara pro veřejnost uzavřený. Máme  zimní provoz, při němž uklízíme, předměty v expoziciích odpočívají, procházejí ošetřením nebo restaurováním, připravujeme programy pro návštěvníky pro nadcházející sezónu, probíhají údržbové a stavební práce v parku.  V objektu je nepřetržitě strážní služba, kamerový a elektronický zabezpečovací systém, takže ani nebylo reálné, aby tady někdo bombu zakamufloval například v odloženém batohu," vysvětlila kastelánka, která v zámku  zároveň bydlí.

Podle ní je ve Vrchotových Janovicích zámek všem na očích, tak se jako cíl opileckého anonymního telefonního útoku nabízí. Úvahu, že by to byla odplata někoho z okolí, odmítá.

„S janovickými máme dobré vztahy. Měla jsem na návštěvě pár známých, ale rozhodně to nebyla hlučná společnost a určitě jsme nepoužívali pyrotechniku. Nemám ji ráda. Večer to bouchalo všude okolo. Ale můžu vyloučit odpalování ohňostrojů v zámku nebo v parku,"  uvedla Ludmila Fidlerová. „Nic se vlastně nestalo, jen policisté měli zbytečný výjezd," dodala.

Po anonymním volajícím stále policisté pátrají. „Do Vrchových Janovic o Silvestru večer dorazili tři votičtí obvodní policisté, kynolog se služebním psem  a výjezd benešovské kriminálky. Po prohlídce zámku a okolí do dvou hodin v noci vyslýchali svědky a další zpracování případu jim zabralo celý zbytek služby do půl šesté ráno," nastínila tisková mluvčí benešovské policie Diana Škvorová.