„Policisté ze skupiny kriminální policie a vyšetřování vlastním šetřením zjistili,  že osmadvacetiletý podezřelý  z Benešovska a jeho o sedm let mladší komplic   z Olomoucka na území města a v blízkém okolí, sami či za pomoci dalších osob nakupují v místních lékárnách,  a popřípadě i v Polsku, léčiva s obsahem pseudoefedrinu.

Z nich s využitím znalosti technologie výroby omamných a psychotropních  na blíže nezjištěném místě vyrábí metamfetamin, známý  též jako pervitin," informovala policejní mluvčí Diana Škvorová o završení  několikaměsíčního  sledování toků drog v regionu.

„Při domovní prohlídce v bydlišti podezřelého z Benešova  byly nalezené předměty užívané k nedovolené výrobě metamfetaminu, malá pěstírna konopí a sušina konopí. Zadržený mladík z Olomoucka měl u sebe takzvaná psaníčka s vyrobeným pervitinem," upřesnila policistka.

Oba podezřelí producenti drog skončili na noc v cele předběžného zadržení. Při výslechu se oba zadržení k trestné činnosti doznali. Po obvinění z výroby drog byli propuštění a trestně stíhaní budou na svobodě. Obviněným hrozí vězení až na pět let.

Moravský  „vařič" si nejprve v různých prodejnách v Benešově a Praze zakoupil nebo jinak opatřil běžně dostupné předměty jako varnou baňku, injekční stříkačky, vatu, různé nádoby a láhve, zkumavky a další předměty potřebné k nedovolené výrobě pervitinu.

Průběžně po celou dobu si potřebné chemikálie doplňoval a v různých lékárnách nakupoval léčiva s potřebnými látkami. Jeho místní kumpán mu zajišťoval nerušené „kuchtění" v různých prostorách na Benešovsku, aby nedošlo k jeho odhalení. Občas i s pomocí dalšího, třiatřicetiletého recidivisty, který byl v minulosti trestaný  také za výrobu drog  a v současné době sedí ve vězení.

Osmadvacetiletý Benešovák  holdoval marihuaně, tak si pro její přísun zřídil doma   pěstírnu o rozměrech 1,5 krát 1,5 metru s důmyslně vytvořeným a udržovaným systémem závlahy, hnojení, tepelného a světelného režimu.