Design nových služebních  škodovek oceňují policisté i proto, že je velmi vhodný pro skrytý dohled na bezpečnost silničního provozu. Automobily tohoto typu jsou na českých silnicích k vidění poměrně často. A ve zpětné zrcátku pirát silnic  těžko podle čelní masky služební Superb identifikuje.

„Zatím jsme v nich řešili řádově sto dopravních přestupků," doplnil  dálniční policista Aleš Maxa. Nová vozidla jsou dalším nástrojem pro odhalování a postihování nejnebezpečnějšího chování řidičů. Cílem je mimo jiné také snížení počtu usmrcených v silničním provozu na úroveň průměru evropských zemí.

Technické podrobnosti

S jednou Škodou Superb s šestiválcovým motorem FSI o objemu 3,6l a výkonu 191kW (260 k) a elektronicky omezenou maximální rychlostí 250 km/h jezdí policisté z dálničního oddělení Mirošovice a s další jejich kolegové na sousedním úseku dálnice D1 u Bernartic. Bližší parametry vozu prozradila Štěpánka Zatloukalová ze středočeského  krajského  ředitelství PČR.

„Policejní speciály Škoda Superb 3,6 FSI V6 4x4,  jsou kromě standardního vybavení od výrobce vybavené například skrytými výstražnými LED majáky, dvěma červenými displeji umístěnými za předním a zadním sklem s možností volby zobrazovaných nápisů, které jsou známé z předchozích dálničních speciálů," popsala zbraň dálničních policistů Štěpánka Zatloukalová.

Služebním vozům nechybí zařízení GPS, radiostanice či kamera se záznamem rychlosti vozidla PolCam PC 2006 či radarový měřič rychlosti RAMER AD9 C.

Dálniční speciály pořídila policie jako náhradu za některá z vozidel VW Passat R36, kterých bylo do provozu  na začátku roku 2009 uvedených 16.

Najely 1,5 milionu kilometrů a pomohly jen vloni k odhalení téměř 60 tisíc přestupků a 234 trestných činů. Celková výše vybraných pokut přesáhla 42 milionů korun.