„Policisté při celodenní akci   na různých místech  zkontrolovali několik stovek cizích státních příslušníků," informovala Eva Stulíková z benešovské policie. 

„Kontroly  se uskutečnily  nejen v různých živnostenských provozovnách a ubytovacích zařízeních, ale i na hlavních silničních tazích a železnici, kde byla pravděpodobnost,  že by se zde mohly pohybovat," upřesnila policejní mluvčí.

Policisté kontrolovali, zda se cizinci zdržují na našem území legálně, zda mají povolení u nás pracovat a zda obecně plní podmínky pobytu v České republice.

„Zajímali se také o to, zda mají v pořádku doklady, anebo zda neprocházejí evidencí pátrání či evidencí nežádoucích osob. Při kontrolách v dopravě se zaměřovali zejména na nákladní a dodávkové automobily, autobusy či mikrobusy, ale také na vlaky," vysvětlila Eva Stulíková z benešovské policie.

Zátah se týkal autobusů i vytipovaných vlaků

V průběhu zátahů zkontrolovali policisté téměř tisícovku cizích státních příslušníků, bezmála dvě stovky vozidel a téměř dvacet vlakových souprav. Navštívili také čtyři ubytovací zařízení a  18 objektů pro výdělečnou činnost.

„Speciálním přístrojem na kontrolu pravosti dokladů prošlo více než tři sta dokumentů. Se dvanácti osobami, z nichž drtivá většina byla zaměstnána na našem území nelegálně, zahájili policisté správní řízení. Zadrželi též dva cizince podezřelé z trestné činnosti, kteří jsou v evidenci nežádoucích osob," objasnila komisařka Eva Stulíková.

Akce byla oficiálně ukončená kolem dvaadvacáté hodiny, přesto ale policisté krátce poté zaznamenali další záchyt.

Chytli muže a jeho tři manželky s 11 dětmi

„Kolem jedné hodiny ráno kontrolovali dodávkový automobil s osádkou celkem šestnácti osob, které cestovaly patrně do Německa. Šlo o muslimskou rodinu, muže s jeho třemi manželkami a celkem jedenácti dětmi. Nejmladšímu z nich bylo přitom teprve 14 dní," popsala konkrétní případ policejní mluvčí.

Jako doprovod s sebou měla cestující rodina  svého příbuzného, který dlouhodobě žije na území Německa. Se všemi dospělými osobami zahájili policisté řízení o správním vyhoštění.

„Oba muže navíc podezřívají ze spáchání trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, takzvané  převaděčství," doplnila Eva Stulíková.

Zátah cizinecké policie spolu se skupinou silničního dohledu dopravní policie byla již třetí podobného druhu za poslední tři měsíce. K tomuto způsobu provádění kontrol přitom policie přistupuje stále častěji a s větší razancí. Důvod je jednoduchý.

Uprchlíků z východu i jihu přibývá

„Nelegálních migrantů na našem území totiž stále přibývá, a to zejména s ohledem na aktuální dění ve světě. Do České republiky tak míří nezanedbatelné množství osob ze třetích zemí, které u nás hledají útočiště, anebo jsme po ně jakousi přestupní stanicí do jiného státu," zdůvodnila policejní mluvčí masivní nasazení hlídek.

Pro názornost policisté cizinecké policie  za poslední rok zkontrolovali v Pardubickém a Středočeském kraji více než 62 tisíc cizinců. S více než třemi sty zahájili správní řízení, a to zejména kvůli nelegálnímu zaměstnávání i pobytu.

Odhalili téměř 100 cizinců, kteří figurovali v pátrání a v jejich rukou skončilo i bezmála 80 odcizených dokladů.

Přes  37 tisíc dokladů odborně prověřili, přičemž u více než tří set z nich zjistili některé nesrovnalosti.