„Oznámení nyní prověřují kriminalisté odboru hospodářské kriminality pro podezření z trestných činů dotační podvod a poškození finančních zájmů EU," uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. „Zatím nebyly zahájené úkony trestního řízení," dodal.

Trestní oznámení pro podezření na dotační podvod bylo doručené státnímu zastupitelství koncem listopadu. Žalobci dospěli k závěru, že trestní oznámení může mít reálné základy a postoupili ho těsně před Vánoci policii.

Akciová společnost Farma Čapí hnízdo byla zapsaná do obchodního rejstříku 25. ledna 1995 s předmětem podnikání: poradenství v oblasti zemědělství a výživy, koupě zboží za účelem jeho dalšího prodeje a služby pro zemědělskou a lesní prvovýrobu.

Podnikání v cestovním ruchu mělo trvat dva roky

V roce 2008 společnost žádala o 50 milionů korun z evropských fondů na podporu cestovního ruchu. Dotační program byl určený pro malé nebo středně velké firmy, které alespoň dva roky (!) podnikaly v cestovním ruchu.

Tehdy měla sice základní kapitál „jen" dva miliony korun, ale předmět podnikání provozování cestovní agentury, hostinská činnost, provozování tělovýchovných a sportovních zařízení sloužících k regeneraci a rekondici, ubytovací služby, pořádání odborných kurzů, školení a jiných vzdělávacích akcí včetně lektorské činnosti, kulturních produkcí, zábav a provozování zařízení sloužících k zábavě byl v rejstříku zapsaný až v polovině února 2008.

Dalším předmětem podnikání akciové společnosti Farma Čapí hnízdo byl od 15. února 2008 chov domácích a zoologických zvířat a poskytování souvisejících služeb.

S přípravou stavby Čapího hnízda začali v únoru

Už té době začínala benešovská stavební firma s výřezem náletových křovin a přípravou demolice přístavků a nepotřebných budov, se kterými plánovaná rekonstrukce objektu na luxusní relaxační centrum s ubytovacím i sportovním zázemím s názvem „Čapí hnízdo" nepočítala.

Benešovský deník začátkem března 2008 psal: „Na rekonstrukci celého areálu, jež před časem získala jedna ze 120 společností gigantického holdingu se zaměřením na zemědělství a potravinářskou výrobu, existuje platné územní rozhodnutí. Platné stavební povolení je teprve ve stádiu zpracování."

V Olbramovicích i na votickém stavebním úřadě se už tehdy vědělo, ale nahlas nemluvilo o tom, že za rekonstrukcí dvoru Semtín je Agrofert Andreje Babiše.

Farma Čapí hnízdo do koncernu Agrofert prostřednictvím ZZN Agro Pelhřimov patřila, krátce před podáním žádosti o dotaci ale podle ČTK vydala anonymní akcie a svého skutečného vlastníka za ně skryla.

Farma Čapí hnízdo zanikla sloučením s Imobou

Až v polovině roku 2014, když nový zákon anonymní akcie zakázal, farmu opět oficiálně převzal Agrofert a vložil ji do své dceřiné firmy Imoba s miliardovým kapitálem. Předtím byl z Imoby 30. ledna 2014 jako akcionář vymazaný Agrofert holding a nahrazený další akciovkou SynBiol, a.s. (IČO 26014343).

Původní příjemce evropské dotace, společnost Farma Čapí hnízdo, tedy zanikla sloučením s nástupnickou akciovou společností Imoba a byla z obchodního rejstříku 1. června 2014 vymazaná.

Podle Andreje Babiše byl projekt realizovaný zcela v souladu se zákonem a podle dotačních pravidel. „Navíc byl v minulosti už několikrát ze strany úřadu kontrolován. Speciálně se o něj zajímala Evropská komise a nechala ho rovněž zkontrolovat," uvedl pro média ministr financí.