„Pachatelé využívají vhodné příležitosti k odcizení,“ varovala Hašlová. To se stalo třeba ve středu v Poděbradech, kde majitelka opřela kolo o strom a zaskočila si do obchodu – a když se po pěti minutách na místo vrátila, mohla šlapat už jen pěšky. V souvislosti s tímto případem nyní policisté pátrají po silnějším třicátníkovi s houpavou chůzí, který má na pravé paži výrazné tetování, připomněla policistka Petra Potočná.

Nejde ale jen o situace, kdy se naplnilo úsloví, že příležitost dělá zloděje; když si někde nenechavec všiml odstaveného a zrovna nehlídaného bicyklu, přičemž neodolal pokušení. Kradené stroje jsou nyní snadno prodejné, a tak se za nimi pobertové vydávají na místa, kam je majitelé odkládají, když je nepoužívají.

„Dosud neznámý pachatel odcizil v době od 9. do 11. července horské kolo v hodnotě několika desítek tisíc korun z kolárny ve sklepě domu v Brandýse nad Labem,“ připomněla Hašlová. S tím, že v Brandýse to rozhodně není ojedinělý případ. Stejně jako třeba několik dalších krádeží na Čelákovicku. Podobné skutky nicméně mají policisté hlášeny po celém kraji.

Riziko krádeže je možno omezit
- Odložená jízdní kola nejčastěji mizejí ze sklepních kójí, kočárkáren a chodeb sídlištních paneláků, kde se pachatelé spoléhají na anonymitu a nezájem lidí. Výjimkou však nejsou ani krádeže u rodinných domů, kde oplocení zahrady rozhodně neznamená překážku. Rizikovými místy jsou pak i prostory před bary, restauracemi či obchody.
- Přispět k omezení krádeží může každý, kdo je všímavý k dění v okolí. „I anonymní oznámení na linku 158 při podezření, že dochází k páchání trestné činnosti, může být pro policisty klíčové pro objasnění věci,“ připomněla policistka Eva Hašlová.
- Majitelé kol se mohou pokusit bránit před zloději používáním bytelného zámku – přičemž rozhodně platí: čím je kvalitnější, tím líp; jeho překonání je pro pachatele náročnější. Pevné zámky i dveře potřebují také prostory, kam se kola odkládají (kolárny, sklepní kóje a podobně). Odradit zloděje rovněž může zaparkování kola v dosahu kamerového systému. Vhodné je mít uzamčena i kola převážená na autě – ať už na střeše, nebo na závěsu.

Zdroj: Policie ČR

Ilustrační foto
Nehoda na dálnici ucpala Beroun
Ilustrační foto.
Uprchlého vězně zabásli na koupališti