Je to zásluha služební fenky Daisy, připomněla Yvona Matějková z Celního úřadu pro Středočeský kraj dovednost čtyřnohého pomocníka, vycvičeného právě k vyhledávání pachu tabáku.

Psovod a jeho svěřenkyně byli součástí hlídky, která působila na dálnici D1 poblíž Trhového Štěpánova na Benešovsku. Přesněji: na 52. dálničním kilometru. Právě tam zastavila moldavský autobus, jehož řidič na otázku, zda veze nějaké tabákové výrobky nebo alkohol, odpověděl záporně: neveze.

Zprvu to tak i vypadalo: prohlídka nákladového prostoru se zavazadly cestujících neodhalila nic podezřelého ani za přítomnosti služebního psa. Jinak však citlivý čenich reagoval v interiéru autobusu: u předních dveří se stal podezřelým prostor, ke kterému nebyl možný přístup.

Svoji dceru, které se narodila v polovině dubna a dostala jméno Ema, představila na čtvrtečním setkání s novináři hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO)
Hejtmanka své miminko ukázala v tichosti. Doslova

Důkladná kontrola potvrdila, že se Daisy nemýlila. „Po otevření schránky a odstranění falešného dna se v odhaleném prostoru nacházely lepenkové krabice,“ uvedla Matějková. Řidič jen krčil rameny: netuší prý, co je uvnitř.

Stačilo nahlédnout – a odpověď byla jasná: tabák do vodních dýmek. Pak už došlo na vážení, sčítání a násobení. Výsledek? V souvislosti s nelegální přepravou více než 200 kg tabáku vyčíslili celníci únik na spotřební dani na téměř půl milionu korun.

Sečteno a podtrženo už je vše i z pohledu soudu, který rozhodl ve zkráceném přípravném řízení. Z trestního příkazu, a to již pravomocného, plyne, že další pasažéry dotyčný šofér do naší země zřejmě hned tak nepřiveze – byť vyvázl s podmínkou.

„Rumunský řidič dostal trest odnětí svobody na šest měsíců se zkušební dobou tři roky, vyhoštění na tři roky, peněžitý trest ve výši 15 tisíc korun a propadnutí tabáku,“ shrnula Matějková justiční tečku za případem.

Setkání s novináři uspořádala ve čtvrtek po svém návratu z mateřské pauzy hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová.
Kritiku práce na dohody hejtmanka odmítla
Obyvatelé Nedrahovic na Příbramsku a ze sousední Jesenice se v dubnu pustili společně do výsadby nové dubové aleje na kopci Kamenice u Hadáčkova kříže.
Stromy vysazené díky grantu prospějí krajině i životu v obci