Vedle už „zavedeného" velkochovu s téměř třemi desítkami psů v Týnci nad Sázavou, existuje ještě další podobný chov na jihu Benešovska.
Na počínání chovatelky trpasličích kníračů a yorkshirských teriérů a pochopitelně i jejich kříženců upozornili, tak jako v týneckém případu, o němž Benešovský deník informoval už v únoru 2007, obyvatelé z okolí „chovné stanice."

Žena, jak při tiskovce veterinářů zaznělo, chová v několika místnostech 151 psů. Šetření veterinářů na místě ale potvrdilo, že o zvířata je až na výjimky, postaráno dobře.

„Psi byli v dobrém stavu, ale jejich množství bylo opravdu zarážející. Chovatelka při kontrole spolupracovala 
a jednasedmdesát psů darovala zájemcům," uvedla inspektorka KVS Jiřina Sedláková, která má ve státním úřadu na starosti takzvaný welfare, čili kontrolu zachovávání základních podmínek života a zdraví zvířat.

Nejen kvůli nevhodnosti prostor pro chov, ale také kvůli chybějícímu očkování žena dostala pokutu. Podezření veterinářů, že se jedná o klasickou množírnu, tedy nepovolený a neevidovaný obchod se zvířaty ve velkém, se jim však prokázat nepodařilo.

„Nelze to prokázat," uvedla při tiskové konferenci pracovnice KVS Jiřina Sedláková s tím, že chovatelka veterináře při kontrole ujistila, že zvířata neprodává a přidala k tomu i vysvětlení. Tolik psů by prý v případě, že by je prodávala, neměla. Zjistit, že mluví pravdu, ale nelze. Zvířata totiž nelze spočítat, protože nejsou evidována například čipováním. To zákon nenařizuje.

„Rozeznat jednoho knírače od jiného knírače prakticky nelze," podotkla Jiřina Sedláková.

Inspektoři středočeské KVS loni kvůli podezření na týrání zvířat prošetřovali celkem 412 podnětů, což bylo více, než předloni. Zhruba čtvrtina z loňských podání byla oprávněných.

„Zvířata se nemohou bránit a lidé nejsou k takovým věcem nevšímaví. A to je dobře," dodal ředitel Krajské veterinární správy Středočeského kraje Zdeněk Císař.