Neznámá osoba oslovila pětasedmdesátiletou seniorku na sociální síti pod smyšleným jménem Šimon Dvořák. „Ženě napsal, že je lékař ve válečné zóně pro OSN a navázal s ní každodenní komunikaci,“ uvedla policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.

Netrvalo dlouho a poškozenou požádal o zaslání částky 5 tisíc korun s tím, že potřebuje zaplatit dluh a peníze vrátí. O několik dní později se žádost opakovala. To už ale požádal o 120 tisíc korun, přičemž ženě uvedl, že se jedná o pokutu, kterou musí zaplatit, aby mohl z mise předčasně odjet. Bohužel i tuto částku mu důvěřivá žena zaslala, ale vrácení se už nedočkala.

Z festivalu Votvírák v sobotu 11. června 2022.
Policejní kontroly na festivalu Votvírák: O řidičák přišlo půl stovky lidí

Seniorce byly navíc zneužity přihlašovací údaje na sociální sítě a vymazána komunikace s falešným válečným lékařem. Ve chvíli, kdy zjistila, že se stala obětí podvodníka, oznámila celou věc na policii. Mladoboleslavští kriminalisté začali věc vyšetřovat pro podezření ze spáchání podvodu, za což v případě dopadení a odsouzení hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

Nepraví vojáci, lékaři i milionáři

V poslední době se zdaleka nejedná o ojedinělý případ a policisté už řadu smyšlených legend registrují. „Pachatel této formy kyberkriminality je člověk, který si ve většině případů vytipuje osamělé osoby, především ženy a využije jejich osamělosti. Vše má dobře promyšlené a často přes srdceryvný příběh nebo nepříznivý osud manipuluje s obětí, kdy využívá a těží z anonymity ve virtuálním prostředí,“ konstatovala policejní mluvčí.

Ta také nabádá k mimořádné opatrnosti v souvislosti s navazováním známostí ve virtuálním prostředí. „Obzvláště obezřetní buďte ve chvíli, kdy je vám slibován vážný vztah, zejména s osobou ze zahraničí. Pachatel vám vždy bude lichotit, zajímat se o vás a ve většině případů slibovat dokonalou společnou budoucnost,“ popisuje metody podvodníků Barbora Schneeweissová.

Pro prohlídku závodu v Mladé Boleslavi stačí zakoupit odpovídající vstupenku ve Škoda Muzeu. Vstupné za exkurzi v češtině činí 180 korun.
Škodovka obnovuje prohlídky svých závodů. Jsou vhodné i pro děti od 10 let

Až v té chvíli většinou přichází žádost o peníze s promyšlenou legendou, na co je podvodník potřebuje. „Nejčastěji se v posledních letech setkáváme s podvodníky, kteří se v internetovém prostředí vydávají za vojáka či lékaře na válečné misi, milionáře žijícího v zahraničí, kriminalistu, který poškozeným zavolá, že se stali obětí podvodu, falešného bankéře a podobně. Metod podvodníků a vymyšlených legend opravdu přibývá, proto je velmi důležité být obezřetný, cizím lidem údaje z platební karty nebo peníze nikdy neposílat a v případě podezření na podvodné jednání se obrátit na policisty,“ řekl Marek Jirouš, ředitel boleslavských policistů.