Uvedla, že oznámení o vloupání přijali policisté v půl třetí odpoledne. „Okamžitě vyjeli na místo – a po získání všech potřebných informací netrvalo dlouho a hlídky, které pátraly v okolí, zadržely dvě osoby,“ konstatovala. S tím, že dopadeni byli 30letý muž a 21letá žena.

Nyní jsou podezřelí ze spáchání přečinu porušování domovní svobody, z krádeže a poškození cizí věci ve spolupachatelství. „Za vniknutí do chaty, odcizení věcí a poškození majetku jim nyní v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na tři roky,“ poznamenala Hašlová.

Dva útoky na Štědrý večer v Poděbradech mají na svědomí dva mladíci, kteří jsou už ve vazbě.
Vánoční loupež minutu po minutě: policie zveřejnila interní komunikaci

Pátrání po vykradačích chat (či někdy i po lidech, kteří vlastně původně ani nešli pro kořist, ale chtěli se „jen“ dočasně ubytovat bez souhlasu i vědomí majitele) obvykle nebývá snadné. Většinou po sobě pachatelé nezanechají mnoho stop, které by ukazovaly přímo na konkrétní osobu, jež navíc s místem činu nemusí mít mnoho společného.

Navíc není výjimkou, že majitelé takováto vloupání odhalí i se značným zpožděním; nyní v zimním období někdy i s odstupem několika týdnů, a dokonce i měsíců. To šance na vypátrání nezvaných návštěvníků podstatně snižuje.

Ilustrační foto.
Koho nachytala kamera na cizí zahradě? Policie potřebuje radu
Zadržený muž.
Muž podezřelý ze střelby na auta je ve vazbě
Domácí násilí je velký problém, za který se mnoho lidí stydí. A neřeší to.
Domácí násilí žena snášela po několik let