Ve čtvrtek 11. února se pak téma benešovských Pražských kasáren, o které MV oficiálně stále stojí a chce je získat bezúplatně od MO pro zřízení centra pro azylanty, dostalo i na půdu Poslanecké sněmovny v rámci interpelací.

„Vzhledem k zahraniční cestě se tohoto projednávání nezúčastnil ministr vnitra Milan Chovanec a tudíž neměl možnost poskytnout relevantní informace a vyvrátit nejrůznější fámy," píše Dolejš ve zprávě, která v pátek 12. února dopoledne dorazila mailem do redakce Benešovského deníku.

V této záležitosti se právě Richard Dolejš angažuje jako místopředseda Výboru pro bezpečnost Poslanecké sněmovny na základě podnětu starosty Benešova Petra Hostka z 27. ledna.


„Oba jsme se shodli, že umístění azylového zařízení v Benešově je systémový nesmysl a to především pro nevhodnost umístění a charakter příslušného objektu," píše Dolejš a připomíná ještě, že už stejný den osobně jednal s ministrem vnitra Chovancem, který ho ubezpečil, že má k dané záležitosti podobný postoj jako on i Petr Hostek.


Ani to ale stále neznamená, že azylové centrum pro běžence v Benešově s definitivní platností MV nezřídí. To ostatně potvrdilo také Ministerstvo vnitra, kam Benešovský deník zaslal opakovaně otázky vztahující se právě k údajným postojům a vyjádřením Milana Chovance.


„V současné době o možnostech využití objektu v Benešově jednáme s místní samosprávou a starostou města. V nejbližších dnech máme sjednanou schůzku, na které bychom měli přijmout definitivní stanovisko o využití daných prostor. Do té doby nebudeme situaci jakkoliv komentovat," napsala Deníku Hana Malá z MV a totéž rezort potvrdil i v pátek 12. února.


I když o benešovských Pražských kasárnách a jejich využití či nevyužití pro ubytování migrantů mluví v současné době i vrcholní čeští politici, a někteří z nich chtějí na odporu veřejnosti přijímat do svého okolí azylanty, získat politické body, žádné oficiální vyjádření resortu vnitra dosud nepadlo. Právě to však bude pro ukončení, nebo pokračování celé kauzy, rozhodující. Zatím mají všechna prohlášení, byť těch – nejlepších z nás, možná jen o něco vyšší váhu, než všechny proklamace štamgastů v hospodě u piva.

"Politické a odborné rozhodnutí ministra je nezpochybnitelné a já osobně jeho postoj garantuji. Jiná autorita nemá kompetenci o umístění azylového zařízení rozhodnout. Mohu jednoznačně potvrdit, že azylové středisko v Benešově nebude. A za tím si stojím. Není sebemenší důvod toto rozhodnutí zpochybňovat a nadále živit veřejnost v napětí a nejistotě," vyvrací Richard Dolejš oprávněné pochybnosti.


Že jsou na místě, je více nezpochybnitelné, než jakákoliv slovní ujištění politiků nepodpořená podpisem ministra a kulatým razítkem se státním znakem. Každý, jen trochu sečtělý Čech totiž zná z české historie slovní ujišťování vládních představitelů, že měnová reforma v Československu nehrozí, přes to, že ji už druhý den spustili…


Protože stále platí, že co je psáno, je i dáno. A psáno stále nic není, i když se poslanec Richard Dolejš dušuje a garantuje, že mu ministr vnitra oznámil své rozhodnutí neumístit azylové zařízení do Benešova a zároveň podpořil převod objektu bývalých kasáren na město.