„Pachatelem tohoto loupežného přepadení je teprve devatenáctiletý cizinec, kterého vydala jeho země k trestnímu stíhání do České republiky,“ upřesnila mluvčí.

Po pachateli „zvlášť závažného zločinu loupež a přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,“ jak zní podle litery zákona skutek, pátrali policisté služby kriminální policie a vyšetřování Krajského ředitelství policie Středočeského kraje i jejich kolegové z Benešova. Ti muže usvědčili, že loni v únoru přepadl pětapadesátiletou ženu. Několikrát ji udeřil pěstí do obličeje, a i když upadla na zem, nepřestal s tím.

„Ještě několikrát ji udeřil,“ potvrdila Eva Stulíková s tím, že otřesené a zraněné ženě pak vytrhl kabelku s penězi, mobilním telefonem a platební kartou. Právě z ní se pak pokoušel vybrat finanční hotovost. Poranění, která ženě útočník způsobil, si vyžádala urgentní lékařské ošetření s nutností hospitalizace a další, dlouhotrvající léčbu.

Obyvateli Voticka tento případ nezvyklý svou brutalitou, o kterém informoval také Benešovský deník, velmi otřásl. Jak potvrdila policejní mluvčí Eva Stulíková, začala se kvůli němu šířit Votickem panika a informace o dalších přepadeních. „Ty se naštěstí nezakládaly na pravdě,“ uvedla.

V době, kdy se policisté „skládáním mozaiky“ dostali na stopu podezřelému mladíkovi, pobýval právě mimo území České republiky. Poté, co kriminalisté zjistili, že by měl být zpět ve své vlasti, požádali justiční orgány o vydání Evropského zatýkacího rozkazu. Koncem ledna pak muže v jeho domovině zatkli a předali do České republiky k trestnímu stíhání.

„Na rozhodnutí soudu nyní čeká ve vazbě a v případě, že ho soud uzná vinným, stráví za mřížemi pět až dvanáct let,“ doplnila policejní mluvčí.

Ilustrační foto.
Internetové hrozby s klidem smažte, radí policie
Ilustrační foto
U vykradených sklepů si podezřelý hrál s policisty na schovávanou