Incident se odehrál v polovině září v autobusu mířícím z Kutnohorska na Prahu, upřesnil Zdeněk Chalupa z územního odboru středočeské policie pro Prahu-venkov: Jih. Konkrétně to bylo 16. září čtvrt hodiny před druhou odpolední ve vozidle spoje na lince číslo 381.

Z policejní kontroly nákladních vozidel.
Ze tří stovek kontrolovaných řidičů mělo problém 58

Jeden z cestujících, kteří krátce předtím nastoupili v Mukařově, se během jízdy do Říčan dostal do sporu s řidičem i jeho kolegou. A ve chvíli, kdy autobus přijel na zastávku Říčany, K Železniční stanici (nachází se poblíž křižovatky ulic Černokostelecká a Haškova), dotyčný udeřil. Napadl pěstmi řidiče i dalšího muže, rovněž jezdícího s autobusem.

„Oba při ataku utrpěli zranění v obličejové části hlavy,“ konstatoval Chalupa. S tím, že útočník pak autobus opustil. Odkráčel po Černokostelecké, z níž pak odbočil do Haškovy ulice. Právě odtud pocházejí kamerové záběry.

Částečný popis

„Policisté předpokládají, že by neznámého mladého muže mohl někdo poznat,“ řekl ve středu Chalupa. K dispozici je i částečný popis: hledá se muž ve věku kolem 25 let, přibližně 185 cm vysoké štíhlé sportovní postavy, který hovořil česky; bez přízvuku a vady řeči. Zřejmě nosí dioptrické brýle. Na sobě měl černé triko a tmavé krátké kalhoty; na hlavě černou kšiltovku (baseballovou čepici). Popis dále připomíná černou stylovou rouškou, jež na levé tváři měla nějaký znak (nejspíš červený emblém kruhového tvaru).

Ilustrační foto.
Pořádání technoparty se má organizátorům po letech prodražit

Občany, kteří tuší, o hoho se jedná, policisté žádají o pomoc se zjištěním totožnosti hledaného pasažéra. Chalupa v té souvislosti uvedl, že jeho výpověď může objasnit důležité okolnosti případu. „Rovněž se mohou ozvat i případní další svědci, kteří se v inkriminované době pohybovali v místě události, či byli přímo svědky incidentu,“ připomněl s tím, že s informacemi se lze zastavit na služebně odvodního oddělení v Říčanech – nebo zavolat na telefonní čísla 725 961 502 či 974 881 730.

Využít je také možné tísňovou linku 158. Kdy k události došlo, se dobře pamatuje: 16. září 15 minut před 14. hodinou. Byla to středa.