A právě proto už město podalo trestní oznámení na neznámého pachatele. Tomu, v případě dopadení a odsouzení hrozí za poškození cizí věci roční vězení a samozřejmě i náhrada vzniklé škody.

„Žhář podpálil kontejnery na směsný odpad ve Spartakiádní ulici a v Nové pražské," potvrdil místostarosta Benešova Roman Tichovský s tím, že se to stalo během jediného dne, přesněji noci a to nejspíš v době, kdy tudy palič šel.

Kromě zmiňovaných plastových kontejnerů žár zlikvidoval také část přístřešků, které Benešov postupně instaluje v celém městě. Jeden takový, pátý v pořadí, nyní nákladem 240 tisíc korun vzniká v ulici Na Bezděkově.

„Městská policie má na starosti celé město, speciální dohled nad kontejnerovými stáními neplánujeme," uvedl Jaroslav Trojánek, velitel Městské policie Benešov.
Kromě kontejnerových stání vyrobených z válcovaných ocelových profilů a prken, Benešov plánuje vybudování podzemních kontejnerů.

První tři už brzy začnou vznikat v ulicích Bezručově, Vnoučkově a na Masarykově náměstí. A přijdou i další, pokud ale město získá dotaci.

„Některé kontejnery na povrchu už nebudeme odcloňovat od okolí ohrádkami, ale umístíme je do podzemím," vysvětlil místostarosta Benešova Roman Tichovský.
Podzemní kontejner má přibližně čtyřikrát větší kapacitu, než nadzemní, takže se bude vyvážet méně častěji.