Strava lidí doby kamenné, bohatá na tuky a proteiny a chudá na sacharidy, kterou mnozí volí proto, aby zhubli, může mít opačný účinek. Ukazuje to výzkum australských vědců, při němž bylo původně cílem prokázat příznivé účinky diety jeskynních lidí. Vyšlo však najevo, že tato dieta může způsobovat výrazný a rychlý přírůstek na váze.

Tvarůžková pomazánka
JÍDELNÍČEK: Smradlavé, ale dietní!

Stále populárnější paleo dieta, prezentovaná jako způsob, jak shodit přebytečné kilogramy, rovněž nemá velký vliv na takové choroby, jako je cukrovka, syndrom dráždivého střeva a roztroušenou sklerózu.

Tlusté myši ještě více ztloustly

Vědci vybrali laboratorní myši s nadváhou se symptomy prediabetu. Jedné skupině myší podávali normální stravu a druhé skupině paleo dietu. A myši z druhé skupiny ztloustly za pouhých osm týdnů o 15 procent. Tlusté myši ještě více ztloustly a zvýšila se jim koncentrace glukózy v krvi. Kdyby dietu dodržoval člověk vážící 80 kilogramů, brzy by dosáhl 92 kilogramů.

Zajímavosti o hubnutí.
ZAJÍMAVOST: Pravěká strava může způsobit nechtěné přibírání

Paleo dieta je způsob stravování, kdy se konzumují výhradně potraviny, jaké jedli naši předkové v paleolitu: maso, ryby, ovoce, zelenina a vejce. Nejedí se žádné obilniny, luštěniny, mléčné výrobky, rafinovaný cukr a sůl. Snížení příjmu cukrů a sodíku může být považováno za klad této stravy, ale naprosté vyloučení obilnin a luštěnin a zvýšená konzumace červeného masa je podle nutričních poradců velmi negativní. Zvýšená konzumace červeného masa je navíc spojována se zvýšením rizika vzniku nádorů.