Studie zkoumala zdraví více než 6000 Britů po dobu více než jednoho desetiletí. Účastníci výzkumu, kteří byli ve věku 35 až 55 let, podstoupili během této doby několik testů paměti a dalších duševních schopností.

Holandský řízek
JÍDELNÍČEK: Kila letí dolů a vy vbíháte do cíle našeho hubnoucího speciálu

U lidí, kteří byli obézní a testy u nich vykázaly nezdravé metabolické změny, vědci zaznamenali mnohem rychlejší zhoršení výsledků a výkonu proti ostatním účastníkům výzkumu. Experti zdůraznili, že k hlubším závěrům je třeba dalších výzkumů týkajících se mimo jiné toho, nakolik se na těchto zjištěních podílí genetická výbava jedinců či to, jak daní lidé k obezitě přišli.

Obezita a mozek spolu ale i tak souvisí a vědci v tom mají zcela jasno. Jedná se o riziko cévní mozkové příhody, takzvané mrtvice. To obezita rapidně zvyšuje. Preventivní opatření jsou základem a obecně znamenají zdravý, aktivní životní styl. Na takzvané primární prevenci záleží ze všeho nejvíc.

Abychom se dožili vysokého věku

Jde o kvalitní pestrou zdravou výživu, dostatek tělesné aktivity, chůzi, rekreační sportování, nekouření, nepožívání velkých množství alkoholu, činorodost a životní radost. Jde o to, abychom se ve zdraví dožili vysokého věku. Tedy o kvalitu a délku života.

Odpočinek lépe vychutnáte po předchozí únavě.
RADA: Boj versus příjemná cesta

Obojí opravdu můžeme do značné míry ovlivnit my sami. důležité je k tomu vést děti odmalička. Naopak významnými rizikovými faktory je kouření, vysoký krevní tlak, přejídání a nevhodné složení potravy, které způsobuje obezitu, podílí se na rozvoji vysokého krevního tlaku, cukrovky, poruchy tukového metabolismu a také požívání vyššího množství alkoholu.