Na co se tedy pacienti mají připravit? Vláda se především bude snažit vyřešit problém vysokých nákladů na zdravotní péči, umocněných covidovou pandemií. I proto hodlá kabinet zavést možnost dobrovolného doplňkového připojištění. Vedle toho by si lidé mohli připlatit i za některé nadstandardy. Co všechno by mělo běžné zdravotní pojištění nadále pokrývat a co už bude bonus za příplatek, však zatím není jasné.

Zvolit si lepší léčebnou metodu

Pacienti nejspíše dostanou možnost si zvolit například lepší materiál, modernější přístroj, léčebnou metodu a podobně. Lékař a ekonom Pavel Hroboň to považuje za očekávaný a nutný krok. „Obyvatelstvo výrazně stárne a veřejné finance nebudou schopné dodat do zdravotnictví potřebný objem peněz, musí získat soukromé peníze. Toto je jedna z možností,“ hodnotí Hroboň.

Tisková konference po zasedání vlády premiéra Petra Fialy, 29. prosince 2021 v Praze. Vlevo je ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.
Jednomyslně. Vláda schválila programové prohlášení, se kterým požádá o důvěru

Na problém upozorňují dlouhodobě i zdravotní pojišťovny. Zároveň podotýkají, že zavedení placeného „nadstandardu“ bude krok, kterým žádná politická strana body u obyvatel nejspíš nezíská.  „Poptávka po doplňkovém zdravotním pojištění tady není a je to dáno i tím, že v české i slovenské mentalitě je zakořeněno, že zdravotní služby jsou bezplatně neomezené,“ uvedl například šéf VZP Zdeněk Kabátek na nedávném Sympoziu Agel.  

Kratší čekání na zákroky

Ministerstvo zdravotnictví by mělo společně se zdravotními pojišťovnami také vytvořit systém monitoringu a správy čekací doby na plánované zákroky a plánovaná vyšetření. A také monitoring volných kapacit pro možnosti u některých specialistů. Ministr Vlastimil Válek (TOP 09) před časem uvedl, že by to mělo přispět ke zkrácení termínů čekání na plánované výkony na úroveň před covidem.

Programové prohlášení má podle Zdravotnického deníku, který na téma upozornil jako první, obsahovat i speciální bod k reformě porodnictví. „Podpoříme ženy v jejich volbě poskytovatele péče v těhotenství, při porodu i po něm tím, že zpřístupníme péči porodních asistentek s důrazem na kontinuálnost péče poskytované jednou osobou,“ stojí ve vládním dokumentu.

Porodnictví v novém

Markéta Ezrová, prezidentka Unie porodních asistentek, záměr vlády v této oblasti zatím pouze odhaduje. „Pokud vláda skutečně chce a umožní, aby o ženu porodní asistentka pečovala celé těhotenství, přes samotný porod až po šestinedělí, a myslí tím, že bude tuto péči hradit ze zdravotního pojištění, jde o krok dobrým směrem ke zlepšení poskytované péče o ženy,“ míní Ezrová.

Počítačka bankovek - ilustrační foto.
Česko po Babišově vládě? Stanjura: Státní dluh stoupl na rekordních 2,5 bilionu

Vláda by se podle ní ale měla zaměřit také na to, aby porodní asistentky mohly pracovat samostatně, tedy aby se ženy mohly rozhodnout, zda o ně bude celé těhotenství a porod pečovat lékař nebo porodní asistentka, která dokáže rozpoznat, kdy je potřeba ženu k lékaři odeslat a spolupracuje s ním. Taková praxe u nás zatím nefunguje, stát nabízí ženám pouze péči lékařů a porodní asistentky zpravidla poskytují péči na základě jím určené indikace.

Co chce nová vláda prosadit v bodech:

1.Zřízení Národního institutu pro zvládání pandemie

2. Sjednocení stížnostní agendy u poskytovatelů zdravotních služeb

3. Systematické měření kvality poskytovaných zdravotnických služeb

4. Financování zdravotnictví nastavit na dvouletý cyklus

5. Dobrovolné doplňkové pojištění

6. Vznik samostatného panelu Agentury pro zdravotnický výzkum s cílem vytvářet klinické doporučené postupy

7. Pravidelná valorizace plateb za státní pojištěnce

8.  Systém monitoringu a správy čekací doby na plánované zákroky a plánovaná vyšetření

9. Zpřístupnění péče porodních asistentek

10. Finanční podpora studia nelékařských oborů a stomatologie