Vitální sedmdesátnici ale pro změnu začaly bolet klouby a až nesnesitelně lupat v kříži. „Na to mi lékař předepsal léky uvolňující napětí svalů a kloubů. Zabraly během pár hodin. Už se cítím mnohem líp,“ uvedla. S tím, že ať dělá co dělá, viróza se jí vždycky drží přibližně týden. Jde ale o to učinit těch několik dnů snesitelnějších.

Není sama, kdo se v proměnlivém a sychravém počasí něčím nakazil. Pokuckávání, smrkání, zalité oči, škrábání v krku, šimrání v uších či zvýšená teplota jsou nyní běžnou součástí dnů mnoha lidí. Jak virózám nebo chřipce předcházet? „Pro prevenci jsou u nás oblíbené produkty s obsahem echinacey (třepatky nachové – pozn. red.), rakytníku, hlívy (beta glukanů), zinku, selenu, vitamínů D a C,“ řekla Deníku mluvčí Lékárna.cz Romana Žatecká.

Při rozhodování o léčbě dýchacích cest je důležitý i lékařův pohled na sliznice v krku.
Jak se léčí viróza? Lékař radí, kdy stačí samoléčba a kdy už vyrazit do ordinace

Příjem co největšího množství přírodního zdroje vitamínu C doporučuje na posílení imunity i místopředseda Sdružení praktických lékařů ČR Václav Šmatlák. Hodně ho podle něj je kupříkladu v arónii nebo černém rybízu, kde jsou i antioxidanty. „Doporučuji i vyzkoušet likér z černého bezu, který má antipyretické účinky. Podporuje pocení a snížení tělesné teploty,“ řekl Deníku.

Studená sprcha

Lékárníci dlouhodobě vyzývají, aby lidé na posílení imunity po konzultacích brali vitamín D, betaglukany nebo stopové prvky zinek a selen. Kupříkladu právě zinek, hořčík, vápník nebo železo je možné brát i ve formě chelátů, které zvyšují jejich účinek. Ty vznikají chemickým procesem, kdy jsou minerály, zpravidla stopové prvky, kombinovány se směsí aminokyselin.

Vlastní vitamínové a minerálové produkty nabízejí lékárny Dr. Max. Vyráběny jsou v jejich pražské laboratoři. Ať už se jedná o céčko, déčko nebo třeba kombinaci vápníku, hořčíku a zinku v jedné tabletě. Jak již v minulosti uvedl generální ředitel tohoto řetězce Daniel Horák, velký zájem o ně byl kupříkladu v době covidových lockdownů. Kupují je ale i jako prevenci proti klasickým virózám.

Pro virózu, chřipku i pro covid-19 jsou typické celkové příznaky jako teplota, bolest hlavy nebo bolest kloubů.
Jak člověk pozná, jestli má virózu, chřipku nebo covid? Doma to nejde

Podle Šmatláka je pro posílení kondice důležitý i dostatek spánku a tekutin. „Pro zvyšování imunity a boj proti virózám je nejúčinnější pravidelné otužování. Musí být ale opravdu poctivé a dlouhodobé. Tedy začít se studenou sprchou ráno a opakovat každý den,“ uvedl. Radí eliminovat stres a zabránit prudkému střídání tepla, což bývá problém například v klimatizovaném letadle při návratu ze slunečné destinace.

Jak uvedla Žatecká, když už problém nastane a člověk nějakou virózu chytne, sáhnevětšinou po přípravcích, které řeší jeho konkrétní problém. „Napříkladpo kapkách do nosu (nejčastěji Olynth, Otrivin, Muconasal), lécích na teplotu a bolest (Ibalgin, Brufen, Paralen, Panadol), lécích na kašel. Oblíbené jsou i kombinované léky typu Coldrex, Sinex vicks, Paralen grip,“ řekla.

Nejčastější příznaky

Chřipka –horečka, bolesti hlavy, svalů a kloubů, únava, někdy zimnice, třesavka či nevolnost

Viróza – zvýšená teplota, bolest a pálení v krku, tekutá rýma, bolesti kloubů, někdy kašel

Covid-omikron – kašel, škrábání v krku, rýma, bolest hlavy a těla, noční pocení

Deník proti virózám
Deník proti virózámZdroj: Deník
Kýchám, smrkám, možná mám trochu teplotu. Nemoc je tady. Je to nachlazení, viróza, chřipka, nebo snad covid? Jak to poznám? A co mám dělat, aby mé tělo bylo odolnější proti podzimním nemocem? Kterých nemocí se vlastně musím opravdu bát? Existuje zaručený recept, jak neonemocnět? A jak to bude s covidem v následujících týdnech a měsících? Mám si už nakoupit roušky a antigenní testy? To vše a mnohem více o podzimních nemocech i zdraví v širším slova smyslu se dozvíte v říjnovém seriálu vydavatelství Vltava Labe Media nazvaném Deník proti virózám. Speciál pro vás připravuje naše redaktorka zdravotnictví Zdena Lacková a další kolegové.

Pokud máte zajímavé zdravotní téma, nebo ve svém okolí znáte člověka, který by mohl být inspirací pro ostatní, ať už proto, že vyhrál zápas se vzácnou nemocí, věnuje se léčbě pomocí bylinek, nebo je prostě osobností z některého ze zdravotních oborů, pošlete nám tip na zpracování tématu na e-mail: zdena.lackova@denik.cz.