Křečové žíly nejsou ojedinělý problém. Lidí, které trápí, je u nás odhadem asi jeden a půl milionu, ve světě dokonce až třicet procent. „Jedná se o vrozenou vadu vaziva zděděnou po rodičích,“ řekl Deníku vedoucí lékař královéhradecké KB kliniky žilní chirurgie Karel Beneš.

Vada je podle něj spojená i s tím, že člověk byl původně stvořen pro chůzi po čtyřech. „Když začal chodit po dvou, zvýšil se tlak na žilní stěnu v dolních končetinách,“ uvedl. Proto se křečové žíly tvoří na nohách, na rukou nikoli.

Plicím poškozeným covidem pomohlo ozařování MLS laserem. Ilustrační foto
Naděje pro lidi, kterým poškodil plíce covid: Pomáhá ozařování MLS laserem

Z původně kosmetické záležitosti časem vzniká problém zdravotní. Cévní chirurg Beneš proto radí přijít na zákrok co nejdřív. Svědění kůže, noční křeče a otoky totiž mohou vyústit v povrchový zánět s možností rozšíření do hlubokých žil a rizikem plicní embolie. 

Při stanovení léčby je podle Beneše důležitá diagnostika. „Nejlepší je, když ji dělá přímo operatér. Zlatým standardem je ultrazvukové vyšetření. To je, společně s nálezem a celkovým zdravotním stavem člověka, pro lékaře vodítkem, zda zvolit klasickou či miniinvazivní léčbu. „Pokud jsou správně provedené, ke zdárnému konci vedou obě,“ řekl.

Tělo si při autoimunitním onemocnění samo vytváří protilátky, které brání přenosu impulsů z nervů do svalů. Tito lidé jsou proto zesláblí a nemohou ovládat svaly
Nevyjdou schody, špatně mluví či polykají. Stovky Čechů trpí svalovou slabostí

Mezi neinvazivní ošetření křečových žil patří i echoterapie systémem SONOVEIN vyvinutého společností Theraclion. Tu po Francii a několika dalších zemích začali nedávno jako první v Česku používat zdravotníci z Centra dermatologické angiologie ve středočeských Říčanech. Jedná se o robotickou metodu fungující na principu využití vysoce intenzivního terapeutického ultrazvuku.

Bez ran a jizev

Podle primáře a zakladatele zmíněného centra Jaroslava Strejčka pacienti nejvíc oceňují, že ošetření probíhá bez řezných ran, jizev a nutnosti následné péče. „Zkrátka jim je ihned po zákroku umožněn návrat do běžného denního života,“ uvedl. S tím, že nemusí absolvovat předoperační vyšetření a po zákroku nosí kompresní punčochy kratší dobu.

Lýtkové, stehenní či polostehenní elastické punčochy a punčochové kalhoty vyšších kompresivních tříd jsou plně nebo částečně hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Ty první kompresní třídy pojišťovny nehradí. „Slouží jako prostředky podpůrné a je možno je zakoupit i mimo výdejny zdravotnických potřeb,“ uvedla mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívová.

Spánek. Ilustrační snímek
Náměsíčnost či živé sny. Poruchy spánku po covidu trvají i roky, ukázal výzkum

Výběr vhodného typu punčoch je v kompetenci ošetřujícího lékaře. Plně pojišťovny hradí chirurgickou léčbu. Sklerotizaci na metličky a drobné žilky hradí dvanáctkrát za rok, v určitých případech po operaci až čtyřiadvacetkrát za rok. Pojišťovny naopak nehradí radiofrekvenční, laserovou či ultrazvukovou léčbu. Ty pacienta vyjdou řádově na desítky tisíc korun.

Prevence křečových žil bývá kvůli vrozené slabosti žilní stěny těžká, odborníci za ni ale považují pohyb. V případě, že už člověk křečové žíly má, však nedoporučují silová cvičení. Před zákrokem si může ulevit některou z mastiček, kupříkladu z kaštanu koňského, řepíku či měsíčku. Dobré je poradit se s lékařem či lékárníkem.