Pacientům, kteří přežili rakovinu, může pomoci zlepšit zdraví jejich srdce a žít déle speciální zdravý jídelníček založený na principech středomořské diety. Potvrdila to nová studie italských vědců. Výzkum zároveň ukázal, že u zkoumaných pacientů se snížil počet předčasných úmrtí nejen z důvodů poškození srdce, ale i z jakýchkoliv dalších příčin.

Pacienti, kteří přežili rakovinu a jedli středomořskou stravu, měli podle studie o 32 procent nižší riziko úmrtí ve srovnání s těmi, kteří dietu nedrželi. Úmrtí speciálně na kardiovaskulární komplikace bylo dokonce o 58 procent nižší. Středomořská strava totiž může bojovat proti chronickým zánětům a pomáhá předcházet chronickým onemocněním.

Benefity středomořské kuchyně

| Video: Youtube

Středomořská dieta chrání zdravé i nemocné

Jak konstatuje web Every Day Health, který o nové studii informoval, dodržování středomořské stravy bylo již v minulosti dobře prozkoumáno u běžné populace.

Velké množství výzkumů podporuje tento typ stravování jako klíčovou strategii pro celkové zdraví a pro snížení rizika chronických chorob, zejména kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny.

Středomořská strava

  • Klade důraz na ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, luštěniny, ryby a další mořské plody, nenasycené tuky, jako jsou olivové oleje.
  • Dále upřednostňuje nízké množství červeného masa, vajec a sladkostí.

Srdce je po rakovině ohroženější

„Naše zjištění nyní naznačují, že středomořská dieta je účinná také u lidí, kteří již měli diagnózu rakoviny,“ říká hlavní autorka studie Marialaura Bonaccio z katedry epidemiologie a prevence IRCCS Neuromed v Miláně.

„To je hodně významné i proto, že předchozí výzkum zjistil, že pacienti, kteří přežili rakovinu, mají vyšší riziko onemocnění srdce a cév,“ říká doktorka Bonaccio.

Například studie z roku 2022 vedená lékařkou Robertou Florido, zjistila, že pacienti, kteří přežili rakovinu, měli o 42 procent vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění ve srovnání s lidmi bez rakoviny.


Nahrává se anketa ...

Čím přísněji dodržovaná dieta, tím delší přežití

Nová studie shromáždila údaje od 802 účastníků žijících v Itálii, kteří měli nějaký typ diagnózy rakoviny a mohli poskytnout odpovídající lékařské záznamy týkající se jejich léčby rakoviny. Jednalo se o 476 žen a 326 mužů s průměrným věkem 63 let.

Stravu všech účastníků sledoval ověřený dotazník o frekvenci jídla. Po průměrně 12 letech sledování vědci oznámili 248 úmrtí ze všech příčin, včetně 59 úmrtí souvisejících s kardiovaskulárním systémem a 140 úmrtí na rakovinu.

Analýza všech případů ze studie potvrdila, že čím přísněji lidé středomořskou stravu dodržovali, tím nižší byla u nich pravděpodobnost srdečního onemocnění i úmrtí z jakékoli příčiny.

Statisticky významná naopak nebyla souvislost mezi dodržováním středomořské diety a úmrtím souvisejícím přímo s rakovinou.

Začněte se středomořskou stravou hned teď

Středomořská strava je bohatá na potraviny, které jsou přirozenými zdroji bioaktivních sloučenin, jako jsou polyfenoly, které mají silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. To může vést ke snížení jak zánětu nízkého stupně, tak poškozování buněk volnými radikály; tedy k omezení dvou mechanismů, způsobujících rozvoj kardiovaskulárních onemocnění i rakoviny.

Zdroje polyfenolů jsou:

  • ovoce a ořechy
  • zelenina a obiloviny

Zdroje zdravých tuků jsou:

  • olivový olej
  • mořské ryby
  • ořechy a semínka

Zabránit nádoru v návratu

U většiny pacientů, kteří se vyléčili z rakoviny, bohužel stále platí, že se jejich nemoc může kdykoliv vrátit. Onkologové a autoři knihy Výživou proti rakovině, kanadští vědci Richard Béliveau a Denis Gingras dávají návod, jak vhodně zvolenou stravou vzniku a postupu rakoviny zabránit.

„Základním předpokladem prevence rakoviny je změnit stravovací režim a začlenit do něj potraviny, které jsou zdrojem protirakovinných látek,“ tvrdí doktoři Béliveau a Gingras.

Navrhli, aby podstatnou část tohoto jídelníčku tvořily následující potraviny a stanovili jejich každodenní optimální dávku.

Seznam potravin proti rakovině

  • Růžičková kapusta: ½ šálku
  • Brokolice, květák, zelí: ½ šálku
  • Česnek: 2 stroužky
  • Cibule, šalotka: ½ šálku
  • Špenát, řeřicha: ½ šálku
  • Sója edemame: ½ šálku
  • Lněné semínko: 1 polévková lžíce
  • Rajčatový koncentrát: 1 polévková lžíce
  • Kurkuma: 1 čajová lžička
  • Pepř černý: ½ čajové lžičky
  • Borůvky, maliny, ostružiny: ½ šálku
  • Hroznové víno: ½ šálku
  • Hořká čokoláda 70%: 20 gramů
  • Citrusový džus: ½ šálku
  • Zelený čaj: 3krát čtvrt litru
  • Červené víno: 1 sklenka

Jídlo a pití jsou důležitým klíčem ke zdraví. Přečtěte si naše další články a načerpejte inspiraci, co si dát dobrého: