Například největší tuzemská zdravotní pojišťovna VZP odhaduje, že v současné době je v registru dárců zhruba 260 tisíc. Podle odhadů Českého červeného kříže (ČČK) je to ale méně. „Podle našich statistik už klesl počet dárců pod 250 tisíc,“ uvedl prezident červené ho kříže Marek Jukl. Přitom „ideální počet“ by měl dosahovat minimálně 300 tisíc lidí. A to je zatím neřešitelný problém, hlavně v době prázdnin a dovolených. Letos je situace o to horší, že nemocnice často ještě dohánějí operace z dob covidových. Krev je tak ještě více nedostatkovým zbožím a již nyní to nemocnice pociťují.

Například ta v Hradci Králové. Zdejší transfuzní oddělení proto před několika dny vyzvalo dárce a dárkyně, aby před odjezdem na dovolenou tuto nenahraditelnou tekutinu darovali. A to i z praktických důvodů. „Po návratu z dovolených totiž v některých případech hrozí dočasné vyřazení z odběrů krve. Například při cestování mimo Evropu nebo při cestování po Evropě do zemí s výskytem západonilské horečky,“ informoval mluvčí hradecké Fakultní nemocnice Jakub Sochor.

Laboratoř z oddělení patologie Masarykova onkologického ústavu, kde se nový test MammaPrint provádí.
Léčba na míru. Brněnští doktoři odhalí, kterým pacientkám se vrátí rakovina prsu

Na blížící se léto, které s sebou nese zvýšený počet úrazů a tak i více operací, se připravují i ve Fakultní nemocnici Ostrava. „Průběžně potřebujeme doplňovat všechny krevní skupiny. Největší je ale standardně nedostatek krve Rh mínus. Situace zatím není úplně kritická, ale rozhodně zásoby doplnit potřebujeme,“ potvrdila mluvčí Petra Petlachová.

Krev s faktorem Rh mínus poptávají také v českobudějovické nemocnici. „Zatím jsme schopni uspokojit veškeré požadavky kolegů z klinických oborů. Tenčí se nám však zásoby nejvíce frekventovaných krevních skupin. Tedy A a 0 (Rh pozitivní i negativní). Budeme tedy rádi i za dárce, kteří třeba delší čas nedarovali či zvažují darovat,“ uvedl primář českobudějovické transfúzní kliniky Vít Motáň. Toto zařízení tak chce do konce června navýšit zásoby tak, aby se připravilo na období dovolených, kdy pravidelně dochází k úbytku dárců připravených darovat.

Dlouhodobý nedostatek 

S nedostatkem dárců bojují i v největším traumacentru v republice – ve Fakultní nemocnici Brno. „V případě velkých nehod nebo podobných neštěstí musíme držet velké zásoby transfuzních přípravků, proto si nemůže nikdy dovolit říct, že nemáme krev, to bychom byli špatní hospodáři a mohli bychom ohrozit lidské životy. Dárců je ale málo dlouhodobě,“ uvedla mluvčí nemocnice Veronika Plachá a dodala, že toto nemocniční zařízení dokáže v případě nouze zásobit i další nemocnice v republice.

Čeští pacienti mají k dispozici jen něco málo přes polovinu ze sta šedesáti inovativních léků schválených v Evropské unii
V EU je nerovný přístup k novým lékům. Česko jich má polovinu a čeká na ně déle

Praxi, kdy o prázdninách putuje krev z jednoho konce republiky na druhý, připouští i prezident ČCK Marek Jukl. „Občas se to stává. Opravdu jsou letní měsíce z pohledu dárců krve velmi chudé a některé nemocnice tak obvolávají další podobná zařízení tak, aby výpadek mohly nahradit,“ uvedl Jukl.

Problémem také je, že chybí prvodárci. „Ročně se z registru odhlásí na 30 tisíc dárců. A to jak kvůli věku, tak například kvůli nemoci. Bohužel prvodárců ročně přibude podobný počet. Tím se tak deficit nezmenší,“ dodává Jukl.

Bonusy pro dárce krve

Den volna
– Zaměstnanci mají v den darování nárok na pracovní volno s náhradou mzdy.
Daně – Odečtení 3000 korun od základu daně z příjmu za každé jedno darování krve (dárci kostní dřeně si za jeden odběr mohou odečíst 20 tisíc korun od základu daně z příjmu).
Občerstvení – Zařízení, kde člověk daruje krev, často dávají dárcům nejrůznější občerstvení.
Parkovné a jízdné – Dárci krve mají v řadě případů nárok na proplacení jízdného a parkovného.
Finanční dary – Některé zdravotní pojišťovny dávají dárcům finanční bonusy, které mohou využít na nejrůznější služby a zboží.