„Klouby mi začaly natékat a nesnesitelně bolely, často jsem se nemohla ani hýbat. Měla jsem problémy se ráno v posteli odkrýt, natož abych vstala,“ říká Romana Dvořáková. Lékař jí nakonec diagnostikoval revmatoidní artritidu. Žena musela odejít do invalidního důchodu.

Kratší život

S podobnými obtížemi není sama. V Česku artritidou trpí 95 tisíc lidí, dalších 6400 jich každý rok přibude. Nemoc se přitom může odrazit nejenom na zhoršené kvalitě života, ale také jej o pět až deset let zkrátit. Už proto je léčba akutně důležitá.

Kouzlu svobodné hry děti mnohem snáze propadají venku, ideálně v přírodě nebo alespoň v městské zeleni.
Strašák dnešní doby. Dětem chybí příroda, odnáší to jejich psychika i intelekt

Příznaky nemoci
Zvýšená únava
Častá ztuhlost kloubů, jejich bolest a zánětlivé otoky
Nepohyblivost kloubu rukou
Zvýšená teplota
Sucho v ústech
Poruchy spánku
Zvrdé uzlíky pod kůží
Úbytek na váze

„Za poslední dva roky se významně zvýšil počet center biologické léčby, stejně jako jejich rozpočty. Momentálně jich je padesát pět. „Léčí se v nich ale pouze šest až sedm procent nemocných,“ konstatuje farmako-ekonom Tomáš Doležal.

Zhruba 37 procent revmatiků se však neléčí vůbec. „Než se nemocný dostane k revmatologovi, uplyne až pět měsíců,“ reagovala Edita Müllerová z Revma Ligy ČR.

Nedostatek lékařů

I když se za poslední dva roky počet specializovaných lékařů zvýšil o desetinu, stále jich je málo. Obor i nadále trpí jejich nedostatkem a nerovnoměrným rozložením. Centra často nové pacienty neberou a čekání na prohlídky se prodlužuje.

„Revmatologie je náročná a ne příliš dobře ohodnocená. Pro lékaře proto není obor finančně tak atraktivní jako řada jiných specializací,“ říká Jiří Vencovský, předseda České revmatologické společnosti České lékařské společnosti JEP.

Očkování přednostních skupin obyvatel proti koronaviru v objektu nemocniční svobodárny v Kolíně.
Vakcína proti covidu má i svá rizika: Víme, kdo by se očkování měl vyhnout

Podle dat zdravotních pojišťoven i revmatologické společnosti chybějí specialisté především na Vysočině, na Mělnicku, v Teplicích nebo v Děčíně. „V některých místech republiky, například v Havlíčkově Brodě, se nám dlouhodobě nedaří sehnat revmatologa vůbec,“ uvádí Vencovský.

Ke zmapování současného stavu poslouží mimo jiné Revma mapa, kterou ve spolupráci s největší českou zdravotní pojišťovnou VZP sestavuje pacientská organizace Revma Liga. Ta může pacientům napomoci s tím, aby našli svého lékaře.