Jak zasadit a pěstovat jahody:

| Video: Youtube

Převislé jahodníky v závěsných květináčích a truhlících se budou skvěle vyjímat na balkónech, ale i na okenních parapetech nebo na pergolách. „Do těchto nádob se vysazují stáleplodící a převislé odrůdy, které přináší sklizeň jahod celoročně. Vyžadují mírné zastínění nebo slunce část dne, aby nedošlo k přehřátí kořenového systému. A také pravidelnější přihnojování během vegetace,“ doporučují zahradníci ze Zahradnictví Dvořák a syn.

Závěsné květináče a koše mají tu výhodu, že se mohou přenášet. Pokud jste tedy zvolili místo, které jahodám nebude vyhovovat a bude tam na ně třeba málo světla, odneste je jednoduše jinam. Nezapomeňte, že jahody potřebují 6 – 8 hodin slunečního svitu denně. A ještě jednu výhodu proti jahodám v záhonu mají. Nebudete se o ně muset dělit se slimáky.

Výsadba jahodníku

Pro pěstování jahod na balkoně je důležité zvolit půdu bohatou na živiny. Ideálně použijte zahradní substrát smíchaný s kompostem. K výsadbě převislých jahod si vyberte květináč nebo truhlík.

„Nezapomeňte, že nádoby musí mít drenážní otvory. To je velmi důležité, protože jahody nesnášejí přemokřenou zeminu a hrozilo by uhnívání kořenů,“ varuje web Gardening with Sharon.

close Do truhlíku se vám vejdou čtyři sazenice jahod. info Zdroj: Shutterstock zoom_in Do truhlíku se vám vejdou čtyři sazenice jahod.

Pokud zasazujete jahodníky do truhlíku, dodržujte vzdálenost mezi jednotlivými rostlinkami, aby měly dostatečný prostor pro růst. Do 80 cm dlouhého truhlíku se vám vejdou čtyři. Jahody mají mělký kořenový systém, takže jim stačí květináč hluboký 20 cm s horním průměrem 30 cm, do kterého se vejdou tři sazenice jahod.

„Při jarní výsadbě je nejlepší použít zakořenělé sazenice jahodníku předpěstované v sadbovačích nebo květináčích. Vysazujeme do jamky hluboké 10 až 15 cm tak, aby srdéčko bylo nad úrovní terénu. Nesmí být tak zvaně utopené. Zeminu kolem sazeničky umáčkneme, aby byl kořenový systém pevně spojený s okolní půdou,“ radí Zahradnictví Dvořák a syn.


Nahrává se anketa ...

Zálivka a hnojení

Čerstvé sazeničky je třeba zalévat častěji. Nejlépe je zalévat jahody ráno dešťovou vodou na půdu do truhlíků a květníků, ne přímo na listy.

„Při zalévání už rostoucích jahod v závěsných nádobách se snažte plody nenamočit, aby neuhnily, ale nedovolte rostlinám uschnout. Je také nutné průběžně jahody hnojit, aby lépe plodily. Kvůli poměrně malému množství živin v květináči je třeba závěsnou jahodovou zahrádku přihnojovat alespoň jednou měsíčně až do rozkvětu. Poté pak přihnojujte každých deset dní tekutým hnojivem s řízeným uvolňováním, které má vysoký obsah draslíku a nízký obsah dusíku,“ uvádí na webu Amy Grant, která zahradničí už 30 let a specializuje se na kulinářské zahradničení.

Pěstování jahod v plastových košíčcích:

| Video: Youtube

Jak vybrat vhodnou odrůdu jahod

Každá odrůda jahodníku má svou typickou chuť. U nás se pěstuje asi pět desítek odrůd, ale na světě jsou stovky odrůd, z nichž si můžete vybrat, abyste potěšili svoje chuťové buňky. Pro balkonové pěstování jsou vhodné stáleplodící odrůdy jahodníku, které plodí od června až do podzimu.

Pro váš balkon můžete zkusit třeba převislou velkoplodou odrůdu Mara de Bois zrající celoročně. Tato francouzská odrůda je silně odnožující a plodící na odnožích v roce jejich vytvoření. Plody jsou středně velké a chuť je výborná, středně sladká a jemná. Nebo Maranell, převislou stáleplodící odrůdu s dlouhými šlahouny. Na balkonu můžete ale pěstovat i nepřevislé odrůdy.

Množení převislého jahodníku

I převislý jahodník si můžete klidně sami namnožit. Budete tak mít nové rostliny, které budou následující rok plodit ovoce, zdarma.

„Z jedné sazenice v pohodě uděláte i deset dceřiných rostlinek. Metoda množení se nazývá hřížení. Provádí se tak, že malou rostlinku na šlahounu připevníte pomocí silného drátku k zemi v novém květináči, klidně s obyčejným zahradnickým substrátem. Pro začátek není potřeba žádného hnojiva. Po uchycení se šlahouny dceřiných rostlinek zastřihnou za třetím „kolénkem“. S plody na těchto nových rostlinkách počítejte následující rok,“ popisuje postup Jahodárna Brozany.

Plody jahodníku obsahují:

  • 40 až 90 mg% vitaminu C (1 mg% znamená 1 miligram ve 100 g čerstvé dužniny)
  • vitamin B
  • menší množství provitaminu A
  • minerální látky (draslík, vápník, fosfor a železo)
  • kyselinu salicylovou, citronovou a šťavelovou kyselinu

Zdroj: iReceptář

Přes zimu nechte rostliny zazimovat v chladné a světlé místnosti nebo pokud máte možnost, dejte je i s truhlíkem do pařeniště. Před zimou jim ostříhejte všechny šlahouny. Mírnou zálivku jahody potřebují i v zimě, ale jen když nemrzne. Na jaře jim vyměňte substrát s hnojivem a můžete se těšit na další úrodu.

Mohlo by vás zajímat

Listy jahodníku jsou vynikající bylinkou pro naše zdraví. | Video: Deník/Nataša Budačová