Před třemi lety už bylo jasné, že vojáci město Rakovník opustí, a to na základě rozhodnutí vedení armády. Ta byla nucena šetřit kvůli nízkému rozpočtu. Toto rozhodnutí se nesetkalo s pochopením u Rakovničanů. Kasárna totiž v předchozích letech prošla rekonstrukcí a modernizací. Armáda se tak zbavovala moderního areálu.

Tento verdikt však nechtěl zástupce náčelníka Generálního štábu Armády České republiky Jiří Baloun zpětně komentovat i kvůli tomu, že byla ve světě jiná situace. „Armáda si vzala z této situace ponaučení," řekl Jiří Baloun.

Zvýšení bojové síly

Ten při páteční návštěvě dále sdělil, že v Rakovníku vznikne nový útvar, a to v rámci pozemních sil. „Plánujeme zvýšení bojové síly. V současné době v našich plánech také zvažujeme umístění jednotek z hlediska teritoriálního," komentoval Jiří Baloun.

Od prvního srpna by mělo ve vojenském prostoru působit jádro nového vojenského útvaru čítající dvacet vojáků. V současné době v kasárnách dělníci instalují jednotlivé komunikační sítě. Do roku 2024 by zde mělo sloužit přes šest set vojáků.

Čtěte také: Armáda jen letos investuje do kasáren v Rakovníku deset milionů korun