Na webové stránky Kolínského deníku hlasovalo v anketě celkem 202 lidí. Procentuálně jsou Kolíňáci nerozhodní. Pro znovuzavedení zákona se vyslovilo 102 hlasujících, 100 hlasů bylo proti zavedení zákona.

Na jednu nebo druhou stranu se jednoznačně nedokáže přiklonit Lucie Dušková. „Na jednu stranu si ho národ zvolil, na stranu druhou má každý, kdo ho nevolil, právo projevit svůj názor," řekla.

„Z mého úhlu pohledu si hlava státu zaslouží jistou úctu. Otázkou je, zda je vhodné si tuto úctu takto vynucovat a zda by nebylo lepší mít na Hradě někoho, kdo si ji přirozeně zaslouží a dovede přijmout kritiku," myslí si Marie Turková. „Ovšem třeba kauza 'červené trenýrky' už mi přišla trochu přes čáru a myslím, že tam je trest na místě," dodala.

Kultivovaný národ?

„Myslím, že když někoho označíte vulgárním výrazem, je rozdíl, jestli to řeknete o sousedovi v hospodě mezi chlapama, nebo veřejně o hlavě státu. Zákon by podle mě měl existovat," řekl Lukáš Nývlt.

„Nevím, jak chce obyvatelstvo, které se chová vulgárně vůči prezidentovi, tomuto prezidentovi vulgarismy vyčítat. Kdybychom byli kultivovaný národ, nemuseli bychom vůbec takovýto zákon řešit. Ale takový asi ani v Evropě není," pokračoval.

Paragraf v Německu

„I u našich německy mluvících sousedů na tyto věci mají paragraf s trestní sazbou až několik let. A je to dobře. Hlavu státu by neměl beztrestně urážet kdekdo. Zvlášť, když je to prezident zvolený přímou volbou. Myslím, že příznivci Schwarzenberga by se už mohli konečně smířit s tím, že prohráli," dodal Nývlt.

To Milan Hutla je rozhodně proti zákonu. „Uráží mě jen pomyšlení, že to někoho v naší svobodné zemi vůbec napadlo," vyjádřil svůj názor. Proti zavedení tohoto zákona je také Lenka Loukotová. Svůj názor však nechtěla rozvádět.

Čtěte také: Zákon o hanobení prezidenta je čirý nesmysl, tvrdí bývalý emigrant