Zatímco po ránu dostávali hasiči přes sto hlášení o nových událostech za hodinu, mezi osmou a devátou hodinou jich bylo už „jen“ 57, mezi devátou a desátou pak ještě o dvě desítky méně: čtyřicet. Do 11. hodiny pak přibylo 24 zákroků, do poledne pak ještě 26 dalších zásahů spojených s vichrem.

Zatímco mezi desátou večer a šestou ranní evidovalo krajské operační a informační středisko 114 událostí souvisejících se silným větrem, mezi šestou a sedmou hodinou přibylo 110 nových hlášení.
Jediná hodina středočeských hasičů: stovka stromů!

Nejčastějšími podněty k výjezdu se staly zásahy spojené s odstraňováním stromů spadlých na komunikace – případně představujících riziko nebezpečným nakloněním. Stromy dokonce omezily jízdu i po dálnicích – ať už to bylo po desáté hodině na D4 u Jíloviště nebo o hodinu později na D10 u sjezdu na Brodce. Rovněž na Mladoboleslavsku, avšak už ráno, dokonce strom spadl na dodávku. Naštěstí se nikdo nezranil. Častěji museli hasiči zasahovat také u poničených budov. Neobstály zejména střechy, včetně zakrytí výškové budovy v Berouně, ale nárazy vichru poničily i část zdiva opravovaného domu v Kladně. Tam se bylo třeba postarat i o stabilizaci.

Komplikace v dopravě

Dočasná omezení kvůli spadlým stromům kompilovala život nejen řidičům, ale i cestujícím: autobusy nabíraly zpoždění nebo se musely vydávat na objízdné trasy, u vlaků se v některých lokalitách zpoždění počítala dokonce ve vysokých desítkách minut. Někde se vlaky dokonce musely dočasně zastavit, jako třeba na trasách Čerčany – Týnec nad Sázavou, Příbram – Milín či z Prahy do Mladé Boleslavi kvůli stromu spadlému na trať mezi stanicemi Kropáčova Vrutice a Chotětov. Přerušen byl ostatně i provoz rychlíků mezi Prahou a Českými Budějovicemi.

Ilustrační foto
Odběratelů bez elektřiny ubylo, přesto platí kalamita

Třebaže energetici díky tomu, že silný vítr sice neustal, ale zmírnily se jeho nárazy, výrazně pokročili při pracích na obnově potrhaných drátů a ulomených izolátorů, kalamitní stav vyhlášený společností ČEZ zatím nadále trvá. Nicméně už kolem desáté hodiny se počet odběratelů, kteří ve středních Čechách zůstávali bez dodávek elektřiny, podařilo snížit na 28 tisíc. Hodinu před polednem jich pak bylo o ještě o dalších deset tisíc méně. A po poledni už mohla mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová dokonce ohlásit: „Ve středních Čechách pracujeme na opravě 19 poruch na vedení vysokého napětí, bez elektřiny je na 7,5 tisíce odběrných míst především na Příbramsku a Praze-západ.“ Nicméně – bylo to právě v době, kdy se zatáhlo a vichr začal fičet s obdobnou intenzitou jako ráno…

Ilustrační foto.
Vichr přivál zpoždění středočeským vlakům i autobusům