Z oslovených zemědělských družstev má nejméně důvodu pro oslavy to v Bohutíně. Konkrétně jich má za poslední měsíc 16,3: přesně tolik milimetrů deště spadlo. Za tento „deštivý“ víkend spadlo v tamější oblasti 3,5 mm srážek. „V loňském dubnu to bylo 22 milimetrů srážek, letošní duben je sušší než předešlý rok. Pro rostliny je to prostě málo,“ řekl Josef Říha, který působí jako agronom a je i předseda představenstva Zemědělského družstva Bohutín.

Podle jeho slov zemědělci proto vítají každou parku vody. „Za každý milimetr srážek jsme vděční. Bylo by potřeba,a bychom se dostaly na dlouhodobé průměry, které tu dříve byly, to by bylo ideální,“ přeje si Josef Říha.

Sucho v České republice k 28. dubnu 2019. Letošní duben podle zemědělců byl ještě sušší než ten loňský.Zdroj: Intersucho.cz

Nejhůře na tom jsou jařiny, co se týká následků aktuálního sucha. „Mají zatím menší kořenový systém, nedosáhnou do té větší hloubky. Třeba ječmen, oves, uvidíme, jak na tom bude kukuřice,“ řekl Josef Koukolíček, předseda Zemědělského družstva Nečín. Právě kukuřice se aktuálně seje; zde ale hrozí problematika mrazů. „Nejde jenom o kukuřici, kritický moment kvůli mrazům čeká i stromy, jako jabloně, hrušně,“ nastínil další možný problém.

Vzhledem k aktuálnímu počasí se ale může stát, že nebude dostatek krmení. „Nemůžeme dnes říct, jaký to bude mít dopad, ale dá se očekávat nedostatek krmení. To znamená, že bude menší výnos krmných plodin, zjišťujeme, že dochází k redukci výnosu u obilovin,“ popsal Josef Říha aktuální stav věcí.

Podle odborníků z Intersucho.cz lze na infografice zpozorovat následující fakt: srážky sice spadly, ale 'žíznivé' rostliny vláhu absorbovaly a do spodní vrstvy půdy prakticky žádnou vodu nepustily.Zdroj: Intersucho.cz

Podle odborníků z Intersucho.cz lze na infografice zpozorovat následující fakt: srážky sice spadly, ale "žíznivé" rostliny vláhu absorbovaly a do spodní vrstvy půdy prakticky žádnou vodu nepustily. Autor: Intersucho.cz

Podobně vidí problematiku i Jan Sixta, ředitel Zemědělského obchodního družstva Úmonín. Podle něj nedávné deště dokonce dorazily 15 minut po dvanácté. „Tohle dvouměsíční sucho bylo špatné. Záleží ale, jak měl kdo založené porosty. Nejspíš nebude dostatek slámy, někde to může být problém, když nebude dostatek krmení pro zvířata,“ řekl. U slámy lze očekávat o třetinu nižší výnosy podle jeho odhadu. A to by mohlo vést k tomu, že někde mohou snižovat stavy zvířat.

Aktuální chladnější počasí by ale mohlo být pro zemědělce spásou. Podle něj ale současné počasí, které teď panuje, pomáhá. „Studený máj, ve stodole ráj. Doufejme, že chvilku počasí vydrží. Nejhůře budou postižené jařiny, tam můžou být i poloviční výnosy,“ dodal.

Ilustrační foto
Chystají se města na sucho? V kraji již místy panuje extrémní
Den otevřených dveří přilákal na čáslavskou vojenskou základnu desetitisíce návštěvníků
Blíží se den otevřených dveří vojenského letiště. Přistát můžou i civilní piloti