Z celorepublikových údajů o osobách s nemocí Covid-19, jež v úterý dopoledne zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví, plyne, že nejlidnatější Středočeský kraj zůstává z hlediska počtu případů na třetím místě. Jednoznačně „vede“ hlavní město Praha se 143 laboratorně potvrzenými pacienty; následuje Olomoucký kraj s 38 případy. Za středními Čechami následují kraje Jihomoravský (28) a Moravskoslezský (25).

Počet aktuálně platných karantén, které vydali přímo hygienici, v úterý dosáhl 61. Skutečný počet lidí, kteří musí setrvávat doma a dodržovat podstatně striktnější omezení než ostatní občané, jejichž pohyb také nařízení vlády omezuje, však je vyšší; karanténní opatření vydávají svým pacientům také praktičtí lékaři.

Ne všechny karantény evidované ve středních Čechách se však týkají Středočechů. Plyne to ze slov hejtmanky a předsedkyně bezpečnostní rady kraje Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO), jež Deníku řekla, že na středočeských karanténách mají významný podíl i Pražané na svých chatách a chalupách.

Roušky jsou teď nedostatkovým zbožím.
Starostové se ve velkém pustili do šití. Vyrábějí roušky

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Lidí, které hygienici poslali na odběr vzorků pro laboratorní rozbor, bylo v úterý ráno evidováno 608, sdělila Deníku mluvčí krajské hygienická stanice Dana Šalamunová. Odběry stále zajišťují náběrové sestry z oblastních nemocnic kraje, rozvážené přímo do bydlišť pacientů pěticí sanitek záchranné služby – a nově také oblastní nemocnice zřídily i speciální odběrová stanoviště, která lidé navštěvují sami. Zatím byl spuštěn jejich provoz v Kolíně, Kladně, Benešově (kde se odběry nedělají v areálu nemocnice, ale v budově polikliniky v centru města) a Mladé Boleslavi; příští týden v pondělí se má připojit rovněž Příbram.

Nemocnice upozorňují, že i tato odběrová místa jsou určena výhradně pro lidi, u nichž testování indikovali hygienici – ne tedy pro návštěvníky „z ulice“, kteří by si test chtěli nechat udělat (a třeba i zaplatit) z vlastního rozhodnutí.

Koronavirus - Ilustrační foto
Laboratoře ke koronaviru hlásí: Nestíháme. Bez potvrzení od lékaře ani nechoďte

Rovněž síť soukromých laboratoří Synlab, jež se v pondělí zapojila do vyšetřování přítomnosti infekce Covid-19, naléhavě žádá veřejnost, aby za účelem vyšetření na tuto infekci lidé nenavštěvovali její laboratoře, ordinace ani odběrová pracoviště. „Testovat se budou pouze vzorky odebrané ve zdravotnických zařízeních pověřených Státním zdravotním ústavem a Ministerstvem zdravotnictví ČR,“ zdůraznil mluvčí společnosti Robert Hladil. Upozornil, že biologické vzorky k testování laboratoře neodebírají – a to jak z kapacitních, tak bezpečnostních důvodů. „Cílem tohoto rozhodnutí je především předejít kontaktu potenciálních nakažených se zdravými osobami,“ potvrdil. Lidi, kteří mají podezření, že se infikovali, odkazuje na informace nabízené státní linkou 1212.

Ochranná rouška - Ilustrační foto
Roušku si lze vyrobit i doma. Tady jsou některé z návodů

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník