Začala sezona honů na drobnou zvěř, která až do konce roku bude zaměstnávat i policisty z odboru pro zbraně a bezpečnostní materiál. Ti se ovšem na rozdíl od myslivců nezajímají o zajíce ani o bažanty; terčem jejich zájmu jsou samotní lovci. A jejich zbraně. Hlavními tématy kontrol jsou bezpečná manipulace se zbraněmi a střelivem, technický stav zbraní – a stranou nemůže zůstat ani prohlídka předepsaných dokladů. A ano – nechybí ani prověřování vlivu alkoholu či jiných návykových látek. 

Právě z tohoto pohledu nebyl stoprocentně lichotivý výsledek kontrol z první listopadové soboty. Vyplývá to z informací Barbory Schneeweissové ze středočeského policejního ředitelství, podle nichž byl odhalen jeden případ požití alkoholu. „Přestupek byl na místě vyřešen pokutou ve výši 1000 Kč,“ konstatovala Schneeweissová.

Jediný odhalený případ sice není mnoho – stávat by se to nemělo. Sluší se však připomenout, že 4. listopadu začaly kontroly v rozsáhlém měřítku. Policisté navštívili 26 mysliveckých spolků, přičemž prověřili 299 lovců a jejich zbraní. Dechových zkoušek na zjištění alkoholu se tehdy uskutečnilo 157 – a pozitivní výsledek měla jediná.

Ještě rozsáhlejší byly kontroly o týden později. Při návštěvě rovných 30 mysliveckých spolků se policisté zajímali dohromady o 315 lovců a jejich zbraní – přičemž došlo i na 210 orientačních dechových zkoušek. A tentokrát bez ztráty kytičky. „Při všech těchto kontrolách nebyly zjištěny žádné závady,“ uvedla ve čtvrtek Schneeweissová.

Stanice metra Kačerov. Ilustrační foto.
Jet na demonstraci metrem? Letos se cestuje jinak
Ilustrační foto.
Za vybrždění s tragickým následkem soud vyměřil devítiletý trest