Pro listiny uznávající české prvenství si dojeli pořadatelé z Městské knihovny Sedlčany, Příbramského deníku a Klubu Velká Kobra do hlavního města tentokrát sami. Pozval je ve čtvrtek 8. prosince na Staroměstské náměstí.

Na pódiu do mikofonu pohovořili ve vymezené čtvrthodince společně s Markem o tom, že jde v Sedlčanech od roku 2007 o desátý úspěšný pokus o zápis do české obdoby „guinnessovky. Podařil se pokaždé v rámci Dne pro dětskou knihu jen díky velkému nadšení stovek lidí.

Certifikát uznal letos za rekord v kategorii „Nejvíc lidí s knihou jednoho autora" s textem: „V jeden okamžik na jednom místě se sešlo a bránou, kterou vytvořil malíř Petr Sůsa, prošlo 688 lidí s knihou Josefa Lady v ruce…"

Velký pozdrav na dálku

Dění s Ladovou knihou na sedlčanském náměstí připomínala videoprojekce. Další snímky zachycovaly rekordmana - Pavla Hejhala z Milevska při výrobě betlému o rozměrech 150 x 90 centimetrů. Těžce handicapovaný autor jej tvořil výhradně ústy - po dopravní nehodě si poranil míchu a ochrnul na všechny čtyři končetiny.

Přestože kvůli náročnosti cesty a dýchacím problémům nebyl přítomen, velkým potleskem ho pozravili přihlížející alespoň na dálku. „Pokud byste neznali Pavlův příběh, nenapadlo by vás, že vzniklo něco úplně pozoruhodného," poznamenal mimo jiné Miroslav Marek.

Potvrdil, že mu certifikát zašle a totožnou listinu předal sedlčanským knihovnicím, které Pavla Hejhala do Sedlčan 26. listopadu pozvaly a umožnily mu prezentaci jeho díla v prostorách čítárny až do 6. ledna.

Plný pytel rekordů

Marek pak převzal „Plný pytel rekordů", který Sedlčanští pro něj naplnili deseti předměty symbolizujícími předchozí rekordy. V jutovině měl svázaného anděla, rybu, vánoční ozdobu, „františka", sv. Mikuláše, perníčky a pohlednici s vánočními motivy a samozřejmě nechyběla Ladova knížka.

Agentura „zalistovala" během tří hodin v blízkosti nádherně osvětleného vánočního stromu na Staroměstském náměstí některými dalšími pozoruhodnými českými prvenstvími. Představilo se tam například kytarové duo Jana a Petr Bierhanzlovi, působící na pódiích od roku 1975, kteří odehráli na místě své 4000. vystoupení.

Na pódiu zazpíval také přední český tenorista Jakub Pustina, který kromě jiného pořádá Mezinárodní pěveckou soutěž pro 35 zemí, čímž docílil také zápisu do České knihy rekordů.

Pamětní vánoční listy

„Líbilo se mi, že po celou dobu programu si mohli návštěvníci tisknout pamětní vánoční listy na replice starověkého knihtisku. Rád jsem toho využil a odvezl jsem si na památku vytištěnou stránku z Bible kralické," řekl k programu Jaroslav Repetný ze Sedlčan, který zastupoval při přebírání certifikátu klub Velká Kobra.

„Tuto příležitost nabídl rekordman Vladislav Donátov z Malého muzea Bible ze Starého Pelhřimova. Od toho jsem se také dozvěděl, že v expozici se nachází rekordních 412 druhů vydání bible v 75 jazycích," dodal.

Čtěte také: Nový rekord: s Ladovou knihou přišlo na náměstí v Sedlčanech 688 lidí

Marie Břeňová