Upozornila však i na nacházející víkend, kdy se na první z vycházek chystá právě na Kutnohorsku; poblíž Uhlířských Janovic. Kolem Vavřineckého rybníka se pod vedením Jana Křivského vydají ti, kteří se v 10.30 sejdou na parkovišti u hřbitova ve Vavřinci. V poledne výprava dorazí do osady Jindice patřící k obci Rašovice, kde se program přesune do restaurace. Po společném obědě je plánována přednáška o mokřadech i aktualitách z ornitologie.

„Nezapomeňte na teplé oblečení, nepromokavé boty, dalekohled – pokud máte – a hodit se bude třeba i termoska s teplým čajem,“ radí Dobruská (jež sama o osm dní později povede vycházku v pražských Modřanech). „I když předpověď počasí je mrazivá, pro pozorování vzácných zimních hostů na nezamrzlých plochách je více než příznivá,“ slibuje, že určitě bude co obdivovat.

Na první únorovou sobotu se pak ve středních Čechách chystají výšlapy za pozorováním vodního ptactva v Městci Králové, Neratovicích, od Srbska podél Berounky do Berouna a u Vltavy v úseku Řež – Roztoky. Lze si také vyrazit k organizované vycházce podél Vltavy do Prahy. V hlavním městě se pak další pozorování mokřadních lokalit a jejich ptačích obyvatel chystají ještě na 3. a 16. únor.

První čokoládový festival na Nymbursku se konal v prosinci 2017 v poděbradském Kongresovém centru na kolonádě.
Na mlsaly čekají o víkendu kvanta jitrnic i hory čokolády