Čtvrteční dopoledne je vyhrazeno pro předem objednané školní skupiny. Noví zájemci už se však hlásit nemohou, upozorňuje David Šebek ze Správy Pražského hradu. „Kapacita je již naplněna,“ konstatoval. Ve čtvrtek od 13 do 18 hodin a v pátek mezi devátou a 18. hodinou se mohou přijít podívat i zájemci z řad veřejnosti. Prohlídku si ale rezervovat předem nelze – na rozdíl od školních skupin, pro jejichž návštěvy je naopak předchozí rezervace podmínkou.

Ilustrační foto.
Policejní Zebra ohlídá školáky na zebrách

„Není možné – bez jakýkoliv výjimek – zajistit přednostní vstup. Servis pro vozíčkáře bude zajištěn během prohlídky,“ upozornil Šebek. Připomněl dále, že do zámku není možný vstup s kočárky ani s dětskými vozítky. Návštěvníci mohou přicházet výhradně hlavní branou z ulice Zámecká, z parku se na prohlídku zámku nedostanou. „U hlavní brány bude zřízeno stanoviště bezpečnostní kontroly, kterou budou muset všichni návštěvníci projít,“ konstatoval Šebek, že v i Lánech se uplatní pravidla, jaká znají návštěvníci Pražského hradu. Upozornil, že při pobytu v areálu je třeba respektovat pokyny pracovníků Správy Pražského hradu, policistů i příslušníků Hradní stráže. Policie a označení pořadatelé budou také usměrňovat přijíždějící auta. Parkování je zajištěno ve Školním zemědělském podniku Lány v Zámecké ulici.

Těšit se návštěvníci mohou na prohlídku salonů a místností, ve kterých prezident republiky přijímá významné politiky od nás i ze zahraničí, hostí státní návštěvy či pořádá důležitá setkání. Patří k nim například Vstupní hala, Společenský sál, Modrá jídelna či Žlutý salon, který jako audienční prostor využíval T. G. Masaryk.

Ilustrační foto.
Dopravu blokovaly přecpané silnice i sesunutý svah