Zákon sice umožňuje uplatňovat skutečně citelné pokuty, hygienici však vždy vyhodnocují konkrétní situace, snaží se působit i výchovně – a s vysloveně zásadním problémem se nikde v kraji nesetkali. S upozorněním na pochybení v podobě napomenutí tak vyvázli ti, kteří se neprovinili nijak závažně, přičemž současně projevili součinnost a byla zřejmá i snaha o nápravu.
Zákon zakazující kouření v restauracích začal platit od loňského 31. května, zmiňované sankce se však vlastně týkají až posledního čtvrtroku. Po nabytí jeho účinnosti sice hygienici zahájili kontroly, avšak ještě následovalo 90denní přechodné období bez trestů; spojené s upozorňováním a vysvětlováním. Kontrol zaměřených na dodržování ustanovení protikuřáckého zákona loni středočeští hygienici provedli 613 – mnohdy v rámci komplexní kontroly, kdy se zaměřovali i na další jevy (v 89 případech se pak jednalo o kontroly v rámci celorepublikové „akce HAD – hazard, alkohol, děti“, uspořádané policií v součinnosti s celníky i dalšími kontrolními orgány).
Celkově zjistili 60 závad, přičemž ve 44 případech šlo o chybné nebo úplně chybějící označení provozovny: majitelé se špatně vypořádali s povinností viditelně umístit text upozorňující na zákaz prodeje alkoholu, cigaret a kuřáckých potřeb osobám mladším 18 let a u vstupu grafickou značku zakazující kouření. Počítat nyní v případě chybějících cedulí s pouhým napomenutím však už nelze. Šestnáct pochybení se dále týkalo situací, kdy personál na kuřáka v podniku nereagoval – každého, kdo nedodržuje zákaz kouření nebo zákaz používání elektronických cigaret, je totiž provozovatel povinen vyzvat, aby v tomto jednání nepokračoval nebo aby vyšel ven.
Podněty veřejnosti týkající se kouření v restauracích řešila pracoviště krajské hygieny během uplynulého roku šestadvacetkrát. „Převážně to bylo na konci listopadu a v průběhu prosince,“ poznamenala ředitelka Rážová. Podle ní to zřejmě souvisí s chladnějším počasím, kdy se kuřákům přestalo zamlouvat, že zakouřit by si měli chodit ven. Jistou roli prý také mohly sehrát informace v médiích, která připomínala, že zákaz kouření v restauracích platí už půl roku.
Srovnání s kolegy z ostatních regionů zatím středočeští hygienici nemají. Jednotlivé krajské hygieny výsledky aktuálně vyhodnocují, aby bilanci mohly poslat na ministerstvo.
Kouření v klubech? Na to je hygiena krátká
V době zavádění protikuřáckých opatření, úředním jazykem zákona číslo 65/2017 Sb., se hodně diskutovalo o tom, že zákaz kouření se zřejmě mnohé podniky budou snažit obcházet tím, že oficiálně se z nich stanou privátní kluby. Ke kouření v klubech nicméně hygienici nemají poznatky. Protože zpravidla neposkytují stravovací služby, nemají hostinskou živnost – a tím pádem ani ohlašovací povinnost vůči hygienikům jakožto orgánu ochrany veřejného zdraví. Kontroloři z hygieny by se tak do klubu mohli dostat jedině v rámci prošetřování stížnosti.