Že se tato očekávání podle něj naplnila, zdůraznil za organizátory harleyářských oslav Jaroslav Vavřina. „Nám se to povedlo – a myslím, že vám se to také povedlo,“ řekl krajským zastupitelům. S tím, že k výjezdům do kraje se podařilo přimět hodně účastníků ze zahraničí (což potvrdila i data z mobilní aplikace a měření mobilního operátora). Pražské setkání prý mělo celosvětově největší ohlas ze všech harleyářských akcí za posledních deset let – a u tohoto konstatování by nemělo zůstat. „Vypadá to, že se lidé budou vracet,“ poznamenal Vavřina. S tím, že střední Čechy organizátoři prezentovali jako region, kam stojí za to jet na výlet.

Velký ohlas „své“ akce pochválil také Michal Dvořák z organizačního týmu festivalu Soundtrack, v jehož rámci se daří dostat do Poděbrad nejen české, ale i světové hvězdy. Prozradil i jeden z hlavních taháků chystaného příštího ročníku. „Přivezeme film Gladiator s velkým symfonickým orchestrem a velkým smíšeným sborem,“ uvedl Dvořák. Festival prý skvěle prezentuje město i kraj.

Do třetice představili krajským zastupitelům své snažení tvůrci historického velkofilmu o Janu Žižkovi, který za účasti českých i světových hereckých hvězd (ale také známých sportovců-olympioniků) natáčí režisér Petr Jákl. I díky čtyřmilionovému příspěvku, který tvůrcům kraj poslal, se se třeba zrovna v pondělí filmovalo v kostele v Kolíně. A lokací, kde se natáčí, že prý ve středních Čechách 70 procent – vedle Kolínska především Točník, Brdy či okolí Ameriky. Jak tvůrci, tak vedení kraje jsou přesvědčeni, že film bude lákat turisty chtějící si prohlédnout místa, kde se natáčelo. „Jako třeba na Novém Zélandě,“ poznamenal Martin Herman (ANO).

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Peníze pro nemocnice, školy a zadlužení. Důvody, proč chce ODS shodit rozpočet

Ne všichni zastupitelé ale hovořili zrovna takto. Prudké reakce vyvolala především slova Marina Macháčka (STAN): „Jsme tady jako důchodci na marketingovém představení nějakých šmejdů.“ Na to reagovali někteří z kolegů významu ke zmírnění slovních vystoupení – a především hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). „Tady nikdo není spřátelený, nikdo není kamarád – a nikdo tady není šmejd; urážky si nechte před dveře,“ prohlásila na Macháčkovu adresu.

Z trojice prezentovaných akcí zastupitelé vypíchli především festival Soundrack, jehož rozvoji fandí. I proto, že se jedná o významnou akci nejenom s rozměrem kulturním, ale i společenským a turistickým, který má ambici přivádět návštěvníky opakovaně, jak připomněl Martin Kupka (ODS), jenž podporu pro tuto akci vnímá jako „odůvodnitelnou“.

Naopak v centru pozornosti kriticky laděných hlasů se ocitla zvláště motorkářská akce. Vedle debat o reálných přínosech pro kraj vystoupil předseda kontrolního výboru zastupitelů Ivo Šanc s výhradami k předkládaným fakturám i údajně chybějícímu dodatku veřejnoprávní smlouvy. S návrhem na hloubkovou kontrolu nicméně Šanc při hlasování neuspěl.

Bez většího ohlasu zůstalo i jeho upozornění, že s větším ohlasem než střední Čechy se při výjezdech účastníků akce mimo Prahu setkaly Český Krumlov, Plzeň a Karlovy Vary – tedy lokality, které žádnou podporu neplatily. S výhradou vystoupil i třeba i Michael Pánek (ODS), jehož v prezentaci organizátorů zaujal údaj o tom, že ve středních Čechách bylo nejvíce účastníků ubytováno ve městě Řevnice. „Tam bydlím – a jsou tam jen dva malé hotýlky,“ podivil se. K jeho podnětu se organizátor Vavřina vyjádří v písemné odpovědi.

Ilustrační foto.
Nabídku knihoven vylepší miliony