Ačkoli falzifikáty značkového oblečení zůstávají tím nejčastějším odhalením, ukazuje se, že se padělá prakticky cokoli, oč je zájem. Ať už jsou to kabelky, kožené doplňky, luxusní hodinky – nebo třeba hračky či automobilové výfuky.

„V průběhu roku 2019 provedla naše celní oddělení v rámci celého kraje přes tisíc kontrolních akcí zaměřených na obecnou bezpečnost výrobků a odhalování zboží, které by mohlo porušovat práva duševního vlastnictví,“ konstatovala Matějková. Jinými slovy: k úkolům celníků patří také pátrat po nebezpečných šmejdech a nelegálních napodobeninách.

„V největší míře byly zajištěny padělky sportovního oblečení a obuvi značek Nike a Adidas, stavebnic Lego, nabíječky a bezdrátová sluchátka k mobilním telefonům Apple,“ přiblížila Matějková nejčastější nálezy. Poměrně hojná byla také odhalení falzifikátů zboží z kolekcí Louis Vuitton a Dior. Méně častými objevy, jež však označila za zajímavé záchyty, patřila odhalení padělků pánských náramkových hodinek značek Rolex, Diesel, Bvlgari, Sevenfriday a Audemars Piquet. Celníci si však budou déle pamatovat i na případy zfalšovaných výfuků s vyladěným zvukem a jejich koncovek Akrapovič, dresů různých fotbalových i hokejových klubů, sluchátek Beats – ale i na padělky autopříslušenství a autorádií.

Ilustrační foto.
Výletníky chce kraj směrovat z cyklotras i do okolí
Policisté odměňovali malé umělce, kteří vědí, jak zpomalit.
Policisté odměňovali malé umělce, kteří vědí, jak zpomalit
Dny lidové architektury. Ilustrační foto.
Dny lidové architektury letos pozvou lidi na Kouřimsko