Zkušeností je však více. Pro případ krizové situace, jež by byla rozsáhlejší plošně i časově, také bylo třeba například poupravit pravidla distribuce pohonných hmot pro vozidla složek integrovaného záchranného systému – a rovněž vytváření zásob pitné vody pro podobné případy dostalo nové impulzy. Mimochodem: znovu rozjet provoz elektrárny bez elektřiny, takříkajíc z nuly, je sakramentský oříšek; pro svůj start totiž sama potřebuje spoustu „šťávy“. Dalším výsledkem vzešlým ze cvičení se staly poznatky vedoucí ke změnám organizačního i technického charakteru – a dokonce i k návrhu úpravy pravidel pro poskytování krajských dotací dobrovolným hasičům a profesionálním složkám integrovaného záchranného systému.

Tyhle poznatky z loňského cvičení, jehož se společně účastnily týmy záchranných složek a energetiků, se staly navýsost aktuálními i ve středu 4. září. Naštěstí nenastala situace, kdy by je bylo třeba nahonem uvádět do praxe – seznámili se však s nimi zástupci Porýní-Falce; partnerského regionu Středočeského kraje v Německu. Když se tamější představitelé doslechli, co si Středočeši loni vyzkoušeli, vyžádali si podrobnou prezentaci, aby se ze zdejších poznatků mohli sami poučit. Došlo na ni právě ve středu; v rámci programu druhého dne nynější návštěvy středočeské delegace vedené hejtmanskou Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO) v Mohuči.

Andrej Babiš.
Kauza Babišova střetu zájmů znovu doputovala 'na kraj'

Při jednání na tamějším ministerstvu hospodářství Středočeši představili koncepci vycházející ze závěrů cvičení Blackout. Dojem na německé partnery udělal zvláště rozsah nácviku: obdivovali, že se neodehrával jen štábní formou, ale šlo o reálné akce v terénu, vrcholící skutečným rozjetím náhradního zdroje elektřiny v Kladně.

Závěr návštěvy u partnerů ve spolkové zemi Porýní-Falc patřil setkání s experty na zavádění moderních technologií v rámci budování takzvaných chytrých měst. Jde především o zavádění smart neboli „chytrých“ řešení do veřejných služeb.

Ze slavnostního otevření Základní školy Amos v Psárech-Dolních Jirčanech.
Nová venkovská základka bude mít i vlastní studio a farmu
Ilustrační foto.
Bojovat za lepší klima začne kraj třiceti stromy