V pátek o tom informovala ředitelka protiepidemického odboru středočeské hygienické stanice Lilian Rumlová. „Jednalo se o čtyři děti do jednoho roku, tři děti mezi jedním a čtyřmi roky, tři děti ve věku od 10 do 15 let, jednoho mladistvého a jedenáct dospělých,“ upřesnila Rumlová, jež současnou epidemiologickou situaci hodnotí jako „zvýšený výskyt“.

Situace je nicméně mnohem příznivější než v sousední Praze. Spalničky jsou vysoce nakažlivé onemocnění, které se šíří vzdušnou cestou. Mohou s ním být spojeny velmi závažné komplikace.

Nemocnice (ilustrační foto)
Svíravá bolest hrudi a brnění nohou. Plicní embolie je tichý zabiják

Onemocnění spalničkami se rozhodně netýká jen samotných pacientů. Celkem 205 lidem, kteří s nimi byli v kontaktu během inkubační doby, středočeští hygienici nařídili přísná protiepidemická opatření: izolaci po dobu 21 dnů od posledního kontaktu s nemocným, vyšetření hladiny protilátek proti spalničkám – a v případě, že by nebyla dostatečná, nové očkování. „Karanténní opatření byla nařízena148 z těchto osob,“ doplnila Rumlová.

Středočeští hygienici také letos rozhodli o protiepidemických opatřeních týkajících se 94 lidí, kteří byli v kontaktu s nemocnými z jiných krajů. Z nich byla karanténa nařízena 69.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Středočeská opozice chce znát výsledky práce externistů placených krajem

Spalničky mohou zabíjet i po letech- Spalničky (morbilli) jsou akutní virové onemocnění s velmi vysokou nakažlivostí.

- Zdrojem nákazy je nemocný člověk, přičemž období nakažlivosti začíná před nástupem prvních nespecifických příznaků tohoto onemocnění a končí do čtyř dnů po vzniku vyrážky.

- Přenos se uskutečňuje kapénkovou infekcí vzdušnou cestou – a méně často nepřímo: kontaktem s čerstvě kontaminovanými předměty (na nichž virus zůstává aktivní kolem dvou hodin).

- Inkubační doba představuje 7 – 18 dní; zpravidla to bývá mezi 10 a 12 dny.

- Nástup onemocnění se projevuje vysokou horečkou, rýmou, kašlem, zánětem spojivek a charakteristickými bílými skvrnami na zarudlém okolí v ústech. Po několika dnech se objeví nápadná vyrážka: typicky za ušními boltci, na krku a na týle, postupně se šíří na obličej, trup a končetiny. U nekomplikovaných spalniček dochází od šestého dne k ústupu příznaků. Po onemocnění získává postižený celoživotní imunitu.

- Komplikací spalniček se mohou stát záněty středního ucha, průjmy, onemocnění plic i záněty mozku. Mohou se objevit i nevratná poškození. Dokonce i za šest až sedm let po akutní infekci se vzácně může rozvinout plíživé onemocnění centrální nervové soustavy označované jako subakutní sklerotizující panencefalitida (SSPE), jež během několika měsíců vede k úmrtí.

- Za nejspolehlivější ochranou před spalničkami se označuje očkování, které je u nás povinné. Zpravidla se podává MMR vakcína, která obsahuje oslabené viry spalniček, příušnic a zarděnek. První dávka se má podávat od 13. do 18. měsíce po narození dítěte, druhá dávka pak ve věku pěti až šesti let.

Zdroj: KHS Středočeského kraje

Bledule jarní v přírodní rezervaci Malá a Velká Olšina.
Jaro láká nejen do přírody, ale i do skanzenů
Výstava fotografií Václava Šilhy nazvaná Orlí lovci bude od soboty k vidění v jurtě u výběhu koní Převalského.
Zoo Praha zahajuje sezonu. Pokřtí nové toalety a ukáže odlitky trusu zvířat