Jak nařízením zaváděným v rámci Evropské unie vyhovět a nic neporušit? Hlavně menší radnice pak trápí i další souvislosti: náklady, které si opatření mohou vyžádat, a pokuty, pokud se dopustí přehmatu. Příkladem pro ostatní se může stát hned několik středočeských lokalit. Plyne to ze slov Ondřeje Krátošky z ministerstva vnitra, který v pátek informoval o aktuálním jednání svého šéfa s předsedou Sdružení místních samospráv ČR Stanislavem Polčákem a dalšími zástupci sdružení.

Ilustrační foto
Práce na kolejích přinesou omezení: zpoždění i přestupy

Ministr vnitra Lubomír Metnar (za ANO) se s nimi setkal právě nad tématem GDPR. „V rámci projednávání zákona o zpracování osobních údajů navrhneme upravit výši sankcí pro malé obce či málotřídky tak, aby pro ně nebyly likvidační,“ slíbil úpravy v chystané legislativě. Velmi užitečnou pomoc má také nabídnout analýza souladu působnosti s nařízením o ochraně osobních údajů provedená u 17 vzorových obcí a měst, která má být hotová do konce února. Díky výsledkům jejich testování pak budou moci posoudit i ostatní radnice, jak si stojí ony. 

Střední Čechy mají v této skupině hned několik zástupců: Černošice, Kladno, Nymburk, Dobříš a Kamýk nad Vltavou; sousedy z hlavního města pak zastupují městská část Praha 4 a Praha-Zbraslav. „Obce pro analýzu vybralo ministerstvo ve spolupráci se Sdružením místních samospráv ČR, Svazem měst a obcí ČR a Sdružením tajemníků obecních a městských úřadů ČR,“ konstatovala za ministerstvo Marika Vitnerová. Připomněla, že setkání ministra k tématu GDPR navazuje na jeho nedávná jednání s eurokomisařkou Věrou Jourovou či zástupci Asociace krajů ČR, věnovaných právě ochraně osobních údajů.

Tragická nehoda autobusu u Horoměřic na Praze - západ v pátek 12.ledna.
Tragická nehoda autobusu u Prahy. Tři lidé zemřeli, desítky zraněných