Pořadatelé jsou prý na nápor dorazivších chovatelů dobře připraveni a vědí, co je čeká. „Po velkém úspěchu podzimní výstavy Chovatel a stejně vydařeném předchozím ročníku výstavy Náš chovatel, lze oprávněně očekávat, že i letošní čtrnáctý ročník středočeské krajské výstavy Náš chovatel, jenž proběhne na výstavišti od 11. do 12. ledna, přiláká tisíce návštěvníků,“ uvedl manažer výstavy Ladislav Žoha.

Co výstava návštěvníkům nabídne? K vidění bude rekordní počet holubů. Podle přihlášek jich má být vystaveno přibližně 1 400. V hale B, kde budou mít právě tito ptáci a jejich chovatelé zázemí, se uskuteční také celostátní výstava poštovních holubů. Bude možné získat od zkušených chovatelů potřebné rady, případně si zajistit i správné krmení. „V průběhu celé výstavy bude k dispozici poradenství pro začínající chovatele,“ doplnil Žoha.

Měření kvality ovzduší. Ilustrační foto.
Pilotní projekt má zjistit zápach v Nymburce

Kromě poštovních holubů budou mít své klubové výstavy i chovatelé holubů gigantů, hýlů, norimberských skřivanů, českých sivých voláčů a slepičáků. Expozice holubů představí plemena holubů bradavičnatá, volatá, strukturová a další.

Nejen holubářům je však chovatelská výstava určena. Na své si přijdou i milovníci králíků. „Bude pro ně připraveno to nejlepší, co se podařilo nejen v kraji odchovat. 1 000 králíků obřích i zakrslých plemen, ale i plemen se zvláštní strukturou srsti,“ upozorňuje manažer výstavy. Uskuteční se i klubová výstava ZTd a ZBTd. Za těmito zkratkami se skrývají oblíbení králíci plemene teddy, jednoho z nejrozšířenějších plemen králíků mezi laickou veřejností, běžně zvaných „tedíci“.

Různé podoby zastávkových označníků stojících poměrně blízko sebe
Zastávky ve stylu každý pes jiná ves. Změní se to?

Tradiční návštěvníci výstavy také jistě tuší, že ani letos nebudou ochuzeni o expozici domácí drůbeže. Nádherné kusy kachen, hus, ale třeba i svérázný ryk vycházející z hrdel kohoutů potěší chovatele drůbeže, která by měla být zastoupena přibližně 300 kusy hrabavé i vodní zvěře.

V sobotu budou mít možnost si zájemci některá zvířata koupit a odnést domů. Ten den je v rámci výstavy připraven Celostátní trh zvířat. „Návštěvníci budou mít možnost zakoupit chovná zvířata a potřeby pro chovatele,“ doplnil Žoha.

Výstava je pro veřejnost otevřena v pátek 11. ledna od 11 do 17 hodin, v sobotu pak od 9 do 16 hodin.

FAKTA O VÝSTAVĚ
- návštěvníci si mohou prohlédnout, případně zakoupit králíky, holuby, drůbež, morčata, krmiva, chovatelské pomůcky
- v průběhu celé výstavy bude k dispozici poradenství pro začínající chovatele
- výstava se uskuteční na ploše 10 tisíc metrů čtverečních
- odbornou spoluprací se na výstavě podílí Český svaz chovatelů
- v sobotu se v rámci výstavy uskuteční Celostátní trh zvířat

Výr byl vypuštěn nedaleko místa, kde se zranil.
Výr zraněný po nalétnutí do fotbalové sítě je opět volný