Lidé chystající se uctít památku svých blízkých, kteří už nejsou mezi námi, se s největší komplikací zřejmě setkají už během příprav. Věnečky, květinové vazby a další dekorace nepořídí všude tam, kde bývali zvyklí nakupovat v uplynulých letech. Osiřelo třeba Husovo náměstí v Berouně, proslavené pestrostí nabídky v rámci středečních a sobotních trhů.

„Ty jsme zrušili, ale do poslední chvíle jsme se snažili udržet alespoň malé trhy v úterý, ve čtvrtek a v pátek,“ řekla Deníku Jitka Soukupová z berounské radnice. S tím, že v případě, kdy se sešlo méně prodejců, bylo snazší udržovat rozestupy a další preventivní opatření. Od čtvrtka se však už nekonají ani tyto „malé“ trhy. „Musíme respektovat vládní nařízení,“ krčí Soukupová rameny.

Ilustrační foto
Pokud se uzavření obchodů protáhne, bude to konečná, zní od podnikatelů

Možnosti k nákupu ale zůstávají, jak ostatně zaznělo i na vládní tiskové konferenci. Právě dušičkové souvislosti vedly k tomu, že mohou zůstat otevřena květinářství. Tento důvod k vyjmutí obchodů s dekoracemi na hroby ze zákazu maloobchodního prodeje ostatně i následně potvrdil ministr průmyslu a obchodu i dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Hlavně omezovat kontakty

S výpravami na hřbitovy není problém – a nikoli proto, že jsou vlastně „zahradami ticha“ – a tedy se dá počítat s tím, že jde vlastně o povolenou návštěvu parku, jak Deník zaslechl z debaty před hřbitovem na mělnickém Chloumku. To, že při rozhodování o omezení volného pohybu osob vláda s dušičkovými návštěvami hřbitovů počítala, potvrzuje podle Dany Šalamunové ze středočeské hygienické stanice právě vysvětlení, proč zůstala otevřena květinářství.

Ilustrační fotografie.Zdroj: Deník/ Michal Fanta

Ideální je podle jejích slov přijet na místo autem, aby byl co nejvíc omezen kontakt s cizími lidmi, upravit hrob, uctít památku, zavzpomínat – ale na místě se zbytečně nezdržovat. „Také na hřbitovech platí pravidla pro nošení roušek,“ upozornila Šalamunová. Pokud je člověk sám nebo v okruhu své rodiny, není zakrytí úst a nosu nutné; použít roušku však už je na místě třeba v případech, kdy se jde ke kontejneru s odpadem nebo pro konev s vodou a dá se očekávat setkání s dalšími lidmi. Letos by však mělo odpadnout popovídání, pokud se setkají známí – a rozhodně nelze doporučit tradiční návštěvy, jež s dušičkovými výjezdy bývají obvykle spojeny.

Policisté nebudou chybět

S tradiční podobou Památky zesnulých počítá i středočeská policie. Deníku to ve čtvrtek potvrdila její mluvčí Barbora Schneeweissová. Kolem Dušiček totiž bývají tradičně v pohotovosti strážníci i policisté – letité zkušenosti ukazují, že této příležitosti se různí chmatáci snaží využít ke svému obohacení. Lákají je odložené kabelky, věci zanechané v autech na parkovištích – a někdy i opuštěná výzdoba, kterou lze sebrat a zpeněžit.

Žena s rouškou u obchodu v Ostravě
ON-LINE: Nárůst nakažených zrychlil. Začínají platit omezení pohybu i obchodu

Policie se proto i letos chystá na tradiční preventivní i hlídkovou činnost. „Jako každý rok se budeme zaměřovat na kontroly vozidel a věnovat pozornost odloženým věcem. Přizpůsobíme se ale i nynější situaci a budeme kontrolovat dodržování vládních nařízení; zejména nošení roušek a dodržování rozestupů,“ řekla Schneeweissová. Větší pravděpodobnost, že se lidé v okolí hrobů s policisty setkají, je o víkendech – právě tehdy totiž bývá návštěvnost hřbitovů vyšší.

Tradice budou měnit podobu

- Z tradic spojovaných se závěrem roku nám toho pro příští týdny zřejmě mnoho nezůstane. Za měsíc by za normálních okolností bylo aktuální plánování mikulášských obchůzek – ty ale letos nejspíš „vezme čert“.

- Také oblíbené adventní programy patrně zůstanou z valné části u ledu. Samotné Vánoce lze předvídat jako rodinné svátky v míře vyšší než kdy jindy.

- S podobným charakterem lze zřejmě počítat i u silvestrovských oslav. Alespoň pokud zkusíme uplatnit zkušenost z jarního rozjezdu po ukončení období, kdy byla přísná protikoronavirová opatření vyhlášena poprvé – a to byla nákazové situace mnohem příznivější než dnes.