I tak hejtmanství radí starostům, co v nynější složité situaci mají dělat. Pochlubila se tím na facebooku hejtmanka Petra Pecková (STAN). „Poslali jsme podrobný návod, jak postupovat, všem obcím a městům Středočeského kraje,“ konstatovala. Samotný kraj nicméně vidí hned několik variant, podle nichž může postupovat on sám. Nakoupit elektřinu na burze se kraji opakovaně nepovedlo, potvrzuje hejtmanka. „Neobdrželi jsme žádnou nabídku,“ konstatovala.

O zakázku obchodníci neprojevili zájem

„Objemy, které jsme chtěli nakupovat za fixované ceny, byly velmi vysoké – a obchodníci do toho nešli,“ uvedla Pecková. Není to ojedinělá situace; podobně jsou na tom další velkoodběratelé. Nakoupenou elektřinu pro vlaky na příští rok zatím nemá třeba Správa železnic. A nad budoucími dodávkami zatím krčí rameny také manažeři řady velkých firem. Vesměs hovoří podobně: spoléhají na aukce, které se uskuteční v dohledné době.

Nyní má kraj část dodávek energií podle hejtmančiných slov stále za fixované ceny, část odebírá za vysoké ceny spotové – přičemž čeká nejen na takzvané zastropování, ale i na informace vlády týkající se státního obchodníka i dalších soutěží. „Fixace je velmi důležitá,“ zdůraznila pohled kraje i pro Českou televizi.

Důležité je teď hlavně najít dodavatele

O jak vážný problém se jedná, naznačují čísla. Zatímco loni kraj včetně svých příspěvkových organizací utratil za energie 295 milionů korun (bez nemocnic, které jsou samostatně hospodařícími akciovými společnostmi a kraj pro ně energie dosud nenakupoval), aktuální předpoklad cen za rok 2022 hovoří o 690 milionech; přesnou výši však ukáže až vyúčtování. Pro rok 2023 se pak při zastropovaných cenách počítá s výdaji o více než čtvrt miliardy vyššími – o zhruba 265 milionů korun – než letos. Což už by obnášelo bezmála miliardu: kolem 960 milionů korun.

Jíloviště (27. 10. 2022) – Přípravy na zimní údržbu ve středisku Strnady silničářské společnosti Pozemní komunikace Bohemia.Na snímku solná hala – sklad posypové soli.
Obrazem: Z mercedesu k lopatě a zase naopak. To je práce řidiče sypače

To za nynějších podmínek zní ještě jako příznivá varianta. „Když si kraj nechal 9. srpna dělat nabídku na veškeré potřebné energie, vyplynulo z ní, že by za ně zaplatil – bez nemocnic – 1,6 miliardy korun,“ upozornila Pecková. „Pokud nakoupíme za zastropované ceny, oproti nabídce z 9. srpna ušetříme téměř 650 milionů korun. Bez nemocnic; s nemocnicemi je úspora celkem 930 milionů korun,“ konstatovala Pecková.

Připomněla, že nyní vedení kraje počítá s tím, že několika dní by měla být vypsána aukce na burze PXE. „Pokusíme se vysoutěžit dodavatele energií na rok 2023 pro příspěvkové organizace, nemocnice a budovu krajského úřadu, za spotové ceny. V případě, že nebude aukce úspěšná, následně zbývá varianta zajištění energií od dodavatele poslední instance,“ konstatovala Pecková, že nyní je klíčové najít firmu, která zajistí dodávky.