Zprávu o napadení prezidenta Miloše Zemana si můžete přečíst ZDE.

V prezidentských volbách kandidují vedle Zemana Jiří Drahoš, Pavel Fischer, Petr Hannig, Marek Hilšer, Michal Horáček, Jiří Hynek, Vratislav Kulhánek a Mirek Topolánek.

Všech devět uchazečů o Hrad bylo mezi dnešními voliči, stejně jako bývalý prezident Václav Klaus nebo šéfové parlamentních stran.

Video z prvního volebního dne:

Zdroj: Redakce
Prezidentské volby - Jiří Drahoš s manželkou v Lysolajích.
Prezidentští kandidáti již odvolili. Drahoš si věří do druhého kola

Volit ovšem budou moci všichni čeští občané, i prvovoliči, kteří 18. narozeniny oslaví teprve v sobotu. Do volebních místností, které jsou většinou ve veřejných budovách, by si s sebou lidé měli vzít občanský průkaz nebo cestovní pas kvůli ověření totožnosti.

Online reportáž

Fotogalerie z napadení hlavy státu:

Prezident Miloš Zeman byl napaden přímo ve volební místnosti. Když se chtěl legitimovat, chtěla se na něj vrhnout polonahá aktivistka. Ochranka ji však srazila k zemi a otřeseného prezidenta odvedla. 

Útok ženy na Miloše Zemana ve volební místnosti
Aktivistka je kvůli incidentu se Zemanem podezřelá z výtržnictví

Prohlédněte si galerie, jak volili prezidentští kandidáti a čeští politici:

Kdy je hlas neplatný?

Od volební komise příchozí volič dostane prázdnou obálku s úředním razítkem, do níž vloží hlasovací lístek preferovaného kandidáta bez písemných úprav. Případné přeložení nebo natržení lístku platnost hlasu neovlivní. Neplatné by byly jen ty oficiální lístky, které by byly přetržené nebo by nebyly vloženy do hlasovací obálky. Neplatným by byl hlas také v případě, pokud by v obálce byly lístky více kandidátů. Obálku s lístkem pak volič před komisí vhodí do volební schránky.

Prezident Zeman v Černotíně na Hranicku
Někdo mate voliče: K volbám nemusíte, Zeman postupuje automaticky

Dnes se hlasovalo do 22:00 a v sobotu budete mít ještě možnost od 08:00 do 14:00. Volební komisaři pak začnou hlasy v každém z 14 866 okrscích okrsků sčítat. Výsledky by měly být známy do sobotního večera. Pokud žádný kandidát v prvním kole nezíská nadpoloviční většinu hlasů, postoupí spolu s dalším nejúspěšnějším do druhého kola. Toto finále by se uskutečnilo za dva týdny.

Kandidáti na prezidenta
Stále nevíte, koho volit? Podívejte se na náš rychlotest pro kandidáty