Právě ve čtvrtek je nebývale rušno na rakovnickém nádraží. Nakládají se kontejnery, jichž se mají po železnici přesouvat tři desítky. Deník o tom informoval Jakub Moravec z armádní Agentury logistiky ve Staré Boleslavi, jejíž tým akci na rakovnickém nádraží zajišťuje.

Ilustrační foto
Zhrzený nájemník se chtěl mstít rodině v Novém Strašecí. S nožem v ruce

V rámci cvičení, které potrvá až do 23. března, však budou za českou stranu v hlavní roli vojáci z Rakovníka, o nichž se v minulosti celorepublikově hovořilo zejména v souvislosti se zajišťováním zázemí pro přesuny konvojů americké armády projíždějících přes území České republiky. Nyní budou nasazeni v kasárnách Bundeswehru na letišti Rheine-Bentlage, která nesou jméno Theodora Blanka.

Úkol? Zajišťovat ubytování, stravování, výdej pohonných hmot a maziv, připomínají armádní údaje. V omezené míře se však vojáci z Rakovníka mají v Německu zapojovat i do opravy techniky nebo střežení munice a zbraní přesouvajících se jednotek tamní armády.

Zdroj: Deník/Josef Rod

Podle sdělení pověřené tiskové a informační důstojnice rakovnického praporu Markéty Neradové současně bude v leteckých hangárech vybudováno velitelské stanoviště štábu praporu. „Nebude chybět ani standardní zabezpečení základního hygienického, zdravotního a protiepidemického zázemí,“ připomněla.

Tohle všechno nevznikne jen cvičně. Vytvořené zázemí budou využívat němečtí vojáci, když mezi 10. a 14. březnem táborem projdou postupně čtyři konvoje různé velikosti; budou mít od 30 po 140 příslušníků.

Ilustrační foto.
V Krušovicích se objevila ptačí chřipka. Chovatel přijde o všechnu drůbež

Velitel rakovnického praporu Tomáš Gubáš připomněl, co bude pro veřejnost nejviditelnější: „Od 2. března bude zahájeno nakládání kontejnerů pro přesun po železnici v posádce Rakovník – a následně se uskuteční přesun do cílové destinace Delmenhorst,“ konstatoval.

Na vykládání přepravovaného materiálu a techniky pak dojde ve spolupráci s německým logistickým praporem (konkrétně se jedná o 163. Logistikbataillon Bundeswehr). „Naši vojáci získají nové zkušenosti. Prohloubí si své dosavadní znalosti také v oblasti doprovodu a průzkumu stanovených tras pro přesun, který provedou jednotky zabezpečení přeprav (MCT – Movement Control Team) v součinnosti s německými týmy,“ zdůraznil Gubáš.