Ačkoliv se snažil vymanit z vratného proudu, vodní živel jej několikrát stáhl zpět. Záchranáři pátrali na místě po těle muže téměř do pondělní půlnoci, následně kvůli špatné viditelnosti a i silnému proudu byla akce přerušena. Na místo se v úterý ráno vrátil policejní potápěč a také hasiči.

Mladému vodákovi se stal osudným jez u Čechova mlýna. „Kolem osmnácté hodiny jela skupina vodáků při průtoku Berounky pětaosmdesát metrů krychlových za sekundu směrem ke Skryjím. Všichni bez nehody zdolali jez, nevím, jestli přenesením lodí, nebo překonáním jezu. Ovšem kromě poslední kánoe s mužem a ženou. Paní vysedla před jezem a sledovala, jak pán jez překonává. Ten se ale, bohužel, pod jezem převrátil," popsal situaci mlynář Petr Čech.

Nebezpečný vratný proud

Ten dále  řekl, že se vodák snažil vymanit z vratného proudu, který jej opakovaně nesl zpět k jezu, poté jej stáhl pod hladinu a potom po asi dvou metrech opět k jezu. „Takto to bylo několikrát, až pán zmizel pod vodou a už ho nikdo neviděl," popsal smutnou událost mlynář z Čechova mlýna. 

Na místo okamžitě vyrazili záchranáři, na pomoc byl také povolán vrtulník. Tělo muže se ale nepodařilo nalézt. „Ještě v pondělí okolo třiadvacáté hodiny svítila na druhém břehu řeky Berounky světla," poznamenal Petr Čech.

Podle záchranářů se šance na záchranu mladého života každou minutou snižovaly. V noci pak už bylo záchranářům jasné, že víceméně pátrají již jen po tělu. To mohl ale proud řeky odnést několik desítek metrů dále, nebo je stále vězněno v rotující vodě pod jezem.

Neupravený jez?

K vodácké tragédii ovšem prý dojít nemuselo. Podle mlynáře Petra Čecha měly už dávno být zpět k jezu navezeny kameny, které odsud poodnesla předešlá velká voda.

„Je velká smůla, že Správa chráněné krajinné oblasti nařídila dělat biologický průzkum na místě, kde se pán utopil. Pokud by biologický průzkum nebyl zde prováděn, bylo by toto místo již zaplněné kameny, které předešlá povodeň odtud odnesla několik metrů po proudu. Práce již sice byla zadány podniku Povodí Berounky, ale na základě rozhodnutí Správy chráněné krajinné oblasti nemohly být práce provedeny," spekuloval nad možnou příčinou tragédie mlynář Petr Čech.

„Pokud by byly kameny zpět v podjezí, nebyl by tam vratný proud a i pokud by se tam někomu převrátila loď, tak by vodák i loď plavali dále po proudu bez opakovaného stahování vodáka pod hladinu," dovysvětlil.

První stupeň povodňové aktivity

Podle místních je v současné době jez sice nebezpečnější, ale že by tu někdo někdy utonul, to si nepamatují.

V inkriminovaný den přesáhla hladina řeky Berounky v měřicí stanici ve Zbečně první stupeň povodňové aktivity. Výška hladiny řeky dosahovala mezi osmnáctou a devatenáctou hodinou dvou set čtyřiceti dvou centimetrů, průtok činil necelých sto metrů krychlových vody za sekundu.

Čtěte také: Hlavní vodácké řeky v Česku jsou sjízdné, méně vody je na severu