Na očekávané sklizni obilovin, jež má v celé republice dosáhnout 7,02 milionu tun, se Středočeský kraj bude podílet skutečně výrazně: z celkové sklizně by na zdejší zemědělce mělo připadnout téměř 1,5 milionu tun. Následovat by měla jižní Morava – avšak s poměrně výrazným odstupem (očekává se necelých 850 tisíc tun). Zemědělci podle Hrbkových slov po loňských zkušenostech se suchem vsadili na osev ozimů – a vyšší úrodu než loni statistici očekávají nejen kvůli tomu, že se pěstitelé rozhodli neriskovat. Oceňují také, jak obilí prospěly květnové deště.

V čele mají být Středočeši také ve sklizni řepky. Celorepublikový odhad úrody dosahuje 1,24 milionu tun, z čehož na zemědělské podniky v kraji připadá 282 tisíc tun. To na jasné prvenství stačí. „S odstupem jsou kraje Jihočeský, Vysočina a Jihomoravský, ve kterých se sklidí kolem 130 tisíc tun,“ konstatoval Hrbek. Připomněl, že pokud jde o podíl řepky na celkové výměře orné půdy, je Česká republika na samé špici Evropské unie – nadprůměrný podíl však zaujímají také naše pole s pšenicí či ječmenem.

Z hlediska výnosů pšenice (5,39 t/ha) dosahují častí zemědělci evropského průměru. S ječmenem (4,95 t/ha) průměr EU převyšují o sedm procent – a v případě řepky (3,43 t/ha) dokonce bezmála o pětinu; o 19 procent. Středočeské výnosy přitom patří v rámci republiky k nejvyšším.

Ilustrační foto
Průměrné teploty a sucho. Červenec tropy nepřinese, říkají meteorologové
Požár pole s obilím byl vidět až patnáct kilometrů daleko.
Obavy z požárů porostů se naplnily. Nejvíc u Prahy, na Mělnicku a Nymbursku