Podle hejtmana Miloše Petery se maloplošná chráněná území nevyhlašují pouze z důvodu povinnosti zajistit ochranu evropsky významných lokalit. Zatím je na území celého Česka vyhlášeno 1528 přírodních památek.

„Hlavním smyslem je zajistit zvláště chráněným druhům rostlin a živočichů podmínky pro jejich zachování, případně zlepšení populací tak, abychom přírodní bohatství našeho kraje zachovali budoucím generacím," připomněl středočeský hejtman, který ještě letos počítá s dalším vyhlašováním chráněných území.

Předmět ochrany

V přírodní památce Kaňon Vltavy u Sedlce v okrese Praha-východ jsou předmětem ochrany přírodní stanoviště skalních stepí, patřící mezi evropsky významné lokality. V Krnčí a Volešce na Kladensku jsou to vápencové bučiny, v přírodní památce Les u Libeže na Benešovsku populace kriticky ohroženého zvonku hadincovitého a v Loukách u Drahlína na Příbramsku modrásci očkovaný a bahenní.

Vzácné druhy rostlin, mimo jiné koniklec luční český, se vyskytují v lokalitě Na horách u Křešína na Příbramsku. Ochranu potřebují také oblasti Pahorek u Ledčic na Mělnicku, Niva Bělé u Klokočky poblíž Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku, Vymyšlená pěšina na Příbramsku, Žerka a Vehlovické opuky na Mělnicku.

Čtěte také: Paterovské stráně v Bělé pod Bezdězem se změní na přírodní památku