„K požáru na konci roku stačí zapálená svíčka, například ta na adventním věnci. Ten by měl být umístěn na stabilní ohnivzdorné podložce v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů. V žádném případě by zapálené svíčky neměly zůstávat bez dozoru," upozornil s tím, že na adventní věnce a další dekorace je vhodné používat svíčky, které jsou uschovány ve skleněných nádobkách.

„Vyloženým hazardem je umístění svíček do nábytkových stěn nebo do blízkosti záclon a závěsů," varoval hasič a dodal, že stačí sebemenší průvan a požár je na světě.

Pozor by měli dávat také ti, kteří doma vaří na plynových sporácích, zejména při smažení na pánvi. „Hořící olej nikdy nehaste vodou, pouze pokličkou, prkýnkem nebo mokrým hadrem," nabádal Petr Tomeš.

Dárek pro bezpečí každé rodiny

Doporučil, aby si lidé v domácnostech instalovali hlásič požáru, který intenzivním zvukovým signálem včas upozorní na hrozící nebezpečí. „Mohl by to být takový malý předvánoční dárek pro bezpečí každé rodiny," navrhl.

Zpozornět by měli i kuřáci, kteří si rádi dopřejí skleničku něčeho ostřejšího. Požáry, jejichž spouštěčem byla zapomenutá cigareta, totiž často končí tragicky.

„Smutným hitem několika posledních let jsou úmrtí po usnutí s cigaretou v posteli či na gauči, samozřejmě hlavně po konzumaci alkoholu spojené třeba se sledováním televize. Za smrt přitom nemůže samotný oheň, ale zplodiny z hoření," vysvětlil dobrovolný hasič.

Čtěte také: Tragédie na Nymbursku: žena uhořela ve mlýně i se psem