Advokát Roman Jelínek dokonce prohlásil, že o vině bylo rozhodnuto již 4. listopadu 2011. Tedy v den podání trestního oznámení – po němž následovalo rozsáhlé sledování Ratha i lidí z jeho okolí spojené s masivním využíváním operativních prostředků v podobě prostorových odposlechů i monitorování telefonických hovorů.

Nevina by byla problém

Jelínek i druhý z Rothových obhájců Adam Černý navrhují zproštění obžaloby. Kloní se k verzi svého klienta, který již po zahájení stíhání trval na tom, že v kauze nejde o nic jiného než o likvidaci politika, jenž jako výrazný a výmluvný poslanec za ČSSD byl trnem v oku protivníkům z pravého spektra tehdejší české politiky. Obhájci přitakali i dřívějším Rathovým slovům o tom, že ho vlastně osvobodit nelze: jednak by to podlomilo důvěru veřejnosti v činnost policie i justice a otřáslo kariérami, které právě tato kauza odstartovala, jednak by to otevřelo prostor k uplatnění závratných požadavků na odškodnění. Navíc se v této věci politici stále angažují – ať už prezident Miloš Zeman slovy či ministr spravedlnosti Robert Pelikán (za ANO) činy.

Závěrečné řeči začaly v úterý u Krajského soudu v Praze v kauze údajných korupčních manipulací se zakázkami Středočeského kraje, kde mezi 11 obžalovanými nejviditelněji vyčnívá někdejší hejtman David Rath.
Zabavit majetek a poslat do chládku na dlouhé roky, žádá žalobce pro Ratha

Jasná vina, či velké nic?

Obhajoba mimo jiné trvá na tom, že provedené důkazy netvoří ucelený řetězec, který by potvrzoval obžalobu – tedy že výběrová řízení na stavební a zdravotnické zakázky byla zmanipulována, a to s vědomím a předchozím souhlasem Ratha, který měl dostávat i peníze z milionových úplatků – a mimo jiné také nebylo prokázáno, že by vznikla škoda.

Státní zástupce Petr Jirát naopak nepochybuje o vině všech 11 obžalovaných. Nejpřísnější tresty žalobce v úterý navrhl právě pro Ratha a jemu pracovně i lidsky blízké manžele Kateřinu a Petra Kottovy: shodně odnětí svobody na osm až devět let plus propadnutí veškerého majetku. Také v jejich případě obhájce Tomáš Sokol ve středu kontroval požadavkem na zproštění obžaloby. Klienti se podle něj protiprávního jednání nedopustili.

Závěrečné řeči budou u středočeského krajského soudu pokračovat také v následujících dnech. Až domluví advokáti, dostane se ke slovu i Rath – přičemž lze zřejmě očekávat velmi obsáhlý projev.

Ilustrační foto
Středočechů výrazně přibylo, hlavně díky stěhování
Ilustrační foto.
Za vybržďování končící smrtí miminka dostal řidič 11 let