VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V okolí Čáslavi se urodily jedlé kaštany. Mají oříškovou chuť

Kutnohorsko /FOTOGALERIE/ - Jedlých kaštanů se v letošním roce urodilo nejvíce za posledních deset roků. Přesto byl celkový výnos menší než při rekordní úrodě před dvěmi lety. Jak je to možné? Jednoduše.

15.10.2016
SDÍLEJ:

Jedlé kaštany se na Čáslavsku urodily Foto: Vladimír Havlíček

Přestože je letos rekordní množství jedlých kaštanů, jsou následkem letního sucha menší a to je právě důvod celkového menšího výnosu. Ale to vůbec nevadí, pečené jsou stejně dobré, jen jejich loupání dá o trošku více práce.

Jedlé kaštany bývaly v minulosti na českém území typickou podzimní pochoutkou, která byla prodávána v papírovém kornoutu u pouličních stánků. Po druhé světové válce se tento zvyk vytratil. Nyní nastává jeho renesance a opět se začíná rozšiřovat ve městech.

Využití v teplé i studené kuchyni

Křehké plody s oříškovou příchutí mají velmi široké využití v teplé i studené kuchyni - naslano i nasladko. V obchodech jsou k dostání až do Vánoc. Jsou však většinou dovezené z jižní Evropy či Asie a jsou podstatně větší než kaštany například ze Železných hor.

Ať už jíme kaštany české či dovezené, vychutnejme si jejich oříškovou chuť, vůni po vytažení z trouby a promíchejme vůni a chuť pečených kaštanů třeba s vůní a chutí svařeného vína. A za oknem si může klidně „řádit" sychravý podzim.

Kaštanovník setý (Castanea sativa)Nebo také kaštanovník jedlý je mohutný, opadavý a teplomilný strom, který dorůstá do výšky 30 až 35 metrů. Dožívá se i několika set let. Rozšířený je zejména na Blízkém východě, ve Středomoří a jižní Evropě.

Tento strom z čeledi bukovitých kvete poměrně pozdě, v rozmezí června až srpna, podle lokality. Jedlých kaštanů se dočkáme zpravidla v září či říjnu. Celý strom je tvaru širokého jehlanu a díky listům vypadá velmi dekorativně. Plodit začíná až později, zhruba ve věku 20 let.

Listy má velké ve tvaru dlouhé elipsy, řapíkaté a špičaté s výrazným zubovitým okrajem. Barvu mají většinou zelenou, ale také červenofialovou nebo panašovanou dle pěstované odrůdy. Květem jsou bledozelené dlouhé jehnědy, květy jsou dvoudomé.

Plodem je nažka typického vzhledu, zelená s drobnými výrůstky imitujícími trny. Plody obsahují 30 až 60 procent škrobu, 6 až 10 procent bílkovin, 15 až 20 procent sacharózy, dextrin, 2 až 7 procent tuků, 40 mg vitamínu C a 15 mg vitamínu B ve 100 gramech plodu. Dále minerální látky, nejvíce draslík a fosfor.

Čtěte také: Květinové vaření: využijte všechny dary přírody

Vladimír Havlíček

Autor: Redakce

15.10.2016
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

KRÁTCE: Ve volební místnosti viděla policistu poprvé

David Rath
22

Kauza spojovaná s Rathem se vrací ke krajskému soudu

Při střetu pěti aut na dálnici se zranilo dítě

Benešovsko - Nehoda pěti osobních aut zkomplikovala dopravu na dálnici D1 v neděli 22. října kolem 14. hodiny. Na 34. kilometru ve směru na Prahu zůstal pojízdný jen jeden jízdní pruh, na místě zasahovali všechny složky záchranného systému.

KRÁTCE: Test na infekce bude zdarma

Benešovsko - Co se děje v regionu?

Konopiště bude patřit běžcům

Benešov - V unikáním prostředí této historické památky se totiž připravuje závod Mattoni Free Run, který nabídne trasu na 5 nebo 10km. "V našem závodu nejde o to být první, ale potkat se dalšími nadšenci, partou kamarádů a užít si nejen běh, ale také prostředí, ve kterém se celá akce uskuteční," říkají k závodu jeho organizátoři, kteří již tři roky pod záštitou Run Czech oficiálně organizují pravidelné výběhy po celé republice.

Václav Hudeček koncertoval v Louňovicích pod Blaníkem

Louňovice pod Blaníkem /FOTOGALERIE/ - Zatímco některé politické strany v sobotu 21. října večer slavily a jiné plakaly, Louňovice pod Blaníkem se nechaly okouzlit barokní hudbou. V rámci už 33. ročníku Podblanického hudebního podzimu vystoupil v louňovickém zámku světoznámý houslový virtuos Václav Hudeček. Spolu s ním si měli milovníci vážné hudby možnost poslechnout violoncellistiku Alžbětu Vlčkovou a Vivaldi Collegium Praha pod vedením koncertního mistra Jiřího Partyky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení